Quantcast
Президентът подписа смирено указа за Гешев | СЕГА
facebook
twitter

България

Президентът подписа смирено указа за Гешев

Чак сега Радев се замисли за ролята на прокуратурата и обеща тепърва да организира дискусия за реформирането й
1 321
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Гешев се зарече, че ще развенчае мита за недосегаемостта на главния прокурор.

С вяло обещание да започне дискусия за промени в конституцията, които да реформират прокуратурата, президентът Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за нов ръководител на държавното обвинение през следващите 7 години. Въпреки че държавният глава отбеляза, че този избор на Висшия съдебен съвет поражда съмнения, а не създава доверие в обществото, Радев беше категоричен, че няма да наруши основния закон, който го задължава да назначи Гешев след повторното му избиране от съдебните кадровици на 14 ноември.

Президентът изтъкна, че "върховенството на закона е фундаментът на демокрацията и България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите". "Затова няма да допусна точно президентът да наруши конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", добави той. Думите му са в отговор на призива на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" да не подписва указа за назначаване, а да попита Конституционния съд дали при връщането на предложението на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор процедурата трябва да започне отначало, или номинацията му може да бъде прегласувана. Въпреки че Румен Радев има това правомощие, той отказа да го използва, след като върна кандидатурата първия път.

Държавният глава все пак даде да се разбере, че очаква развитие по разследванията за "скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за БАБХ и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ". Според Радев изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за Иван Гешев. Парадоксът е, че президентът отправи тези забележки, след като подписа указа, независимо че и като зам. главен прокурор Гешев отговаряше за тези разследвания и с нищо не показа досега, че търси действително справедливост. 

В края на изявлението си Радев обеща, че ще инициира широк обществен дебат за промени в конституцията, които да засегнат цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото й в съдебната система и връзките й с други институции. Избраният за главен прокурор опонира, че неговата фигура не е недосегаема и не решава всички проблеми в тази държава. "Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който се изгражда с политическа цел, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. Че той е безотговорен, също не е вярно. За това, че той контролира всичко, също не е вярно. Това е политика", коментира Гешев пред журналисти след срещата си с президента. Той се закани  "това, което през годините не се обяснява или не е обяснявано достатъчно, ще бъде обяснявано на българските граждани. Определен политически кръг успя да изгради донякъде мита, че българският главен прокурор е всевластна, безконтролна и каквато искате още фигура. Категорично заявявам на българските граждани, че това не е вярно".

Гешев призна още, че "прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българите за справедливост". Въпреки това той призова политиците да не използват главния прокурор за пощенска кутия. Гешев категорично отказа да коментира разследването по "Апартаментгейт", което тече вече 8 месеца. Новият главен прокурор засегна единствено делото за фалита на КТБ, като пак каза, че по него не е работено селективно. Съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки – включително политическа, идеологическа и всякакви други. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правото, извън закона, извън наказателния процес", каза Гешев. Този път пропусна да каже, че в "делото не липсва само Пеевски, но липсват и Путин, и Обама".

На въпрос дали е настроен реваншистки заради протестите срещу избора му, новият главен прокурор посочи, че всеки български гражданин има право да изразява мнението си, както смята за правилно. "Трябва да се притесняват тези хора, които нарушават закона. Явно предвид реакцията, която беше по време на процедурата, много хора, които се притесняват от закона, реагираха", заяви Гешев. Той беше закичил значка с образа на Васил Левски. Попитан дали се смята за новия апостол, отговори, че "Левски е любимият ми национален герой".

Още

Радев назначи шефката на правителствения пресцентър за член на СЕМ

27.07.2021

819
Главният прокурор има 150 лични охранители

22.07.2021

Обновена

17939
Прокурорите не нахлули при президента, а само пристъпили

20.07.2021

11629