Quantcast
Природозащитници протестират срещу бетона по морето | СЕГА
facebook
twitter

България

Природозащитници протестират срещу бетона по морето

Екоорганизациите настояват за премахване на строежите на Алепу и край Синеморец
Обновена
939
 БГНЕС

Скандирането от екопротестите "Искаме природа, не искаме бетон" отново се чува в центъра на София тази вечер. Природозащитници от коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” провеждат протест против унищожаването на природата по Черноморието заради неспазени обещания и куп нарушения. Шествието им минава през пешеходната зона на бул. "Витоша" към сградата на Министерския съвет, а оттам към парламента и блокада на Орлов мост. Протест се провежда и в Пловдив, където организатори са Гражданска коалиция "Пловдив" и Русе, където протестът се води от "Русенци за българската природа".

Протестиращите издигат няколко искания. Настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. "Новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия” задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството възобновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вариант на заповедта не е качен за обсъждане", пишат организациите.

Освен това искат да се отменят заменките в района на Камчийски пясъци и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост. Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението от урбанизирани терени на горски и земеделски територии. Държавата да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.

Екоорганизациите настояват също в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване, и не на последно място - спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец.

"Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец", категорични са екоорганизациите.

 

Още

Привърженици на Тръмп се събират пред Капитолия

18.09.2021

3595
Служебният кабинет иска да плати 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

10.09.2021

5811
Протестиращи ресторантьори изгониха Тошко Йорданов и Мая Манолова

08.09.2021

4600