Quantcast
Пробното преброяване на населението се отлага с месец | СЕГА
facebook
twitter

България

Пробното преброяване на населението се отлага с месец

83
 Илияна Кирилова

Пробното преброяване на населението на страната се измества с един месец и ще започне на 20 април, реши Централната комисия по преброяването на неприсъствено заседание. Отлагането е свързано с епидемиологичната обстановка в страната и мерките, препоръчани от кризисния щаб.

От 20 април хората от цялата страна ще могат да се преброят пробно по електронен път на www.census2021.bg, съобщава Новини.бг. Тестването на системата от възможно най-голям брой потребители ще помогне на НСИ за провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година. 

От 27 април преброителите ще посещават домовете във вече избраните населени места – Велинград, селата Света Петка и Чолакова, Разград и с. Ясеновец и район „Студентски“ в столицата. Всички преброители и контрольори, които са подали документи да участват в пробното преброяване до момента, ще бъдат поканени да се включат, без да кандидатстват повторно. Обучението им ще се проведе непосредствено преди пробното преброяване, където те ще получат и анкетните карти.

Изместването във времето на пробното преброяване не нарушава цялостната подготовка за същинското преброяване в началото на следващата година. Всички останали дейности вървят по график, включително и предварителният пробен обход, който се провежда в момента в посочените общини.

Още

Цените на производител скочиха за година с 41,4%

29.07.2022

211
Почти 17% достигна годишната инфлация през юни

15.07.2022

457
Увеличават се посещенията в музеи и кина, в библиотеките намаляват

24.05.2022

234