facebook
twitter

България

Прокуратурата обвини съдружник и шеф в "Джи Пи Груп"

180
Биволъ
Част от спасените документи.

Двама души от строителната фирма "Джи Пи Груп" са получили обвинения, съобщиха от спецпрокуратурата. Според разследващите те са били в престъпен сговор да вършат данъчни престъпления. Повдигнато е и обвинение за пране на пари. Според източници от прокуратурата и двамата заемат високи длъжности в компанията, единият е съдружник, става ясно от съобщението. Те са на свобода срещу гаранции от 15 и 30 хил. лв.

От прокуратурата твърдят, че обвиненият съдружник се е опитал да преведе на своя лична сметка в чужбина 14 млн. евро. Парите са били събрани от различни депозити в друга негова лична сметка. Преводът бе блокиран по искане на прокуратурата преди малко повече от месец. Предисторията обаче е по-дълга. В средата на септември полицаи от Перник арестуваха край радомирското село Егълница журналистите Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънския му колега Атила Биро. Двамата се опитваха да снимат изгаряне на документи в дупка край селото. Те твърдяха, че книжата са изнесени от офиси на "Джи Пи Груп" в София и се унищожават, за да се укрият злоупотреби с евросредства. 

Вместо да провери твърденията им и да спре изгарянето на документите, МВР ги арестува за изясняване на самоличността. Двамата бяха държани в полицията в Радомир няколко часа. Едва след скандала, предизвикан от ареста им, институциите се задействаха за проверка. Вицепремиерът Томислав Дончев подаде сигнал до прокуратурата, а оттам разпоредиха на ДАНС да извърши проверка по случая. Така се стигна до блокирането на превода от 14 млн. евро.

От прокуратурата засега не съобщават повече подробности и не се знае как са прани парите. В такива случаи разследващите трябва да докажат, че средствата са с престъпен произход. 

 

ПОКАЗАТЕЛНО

Случаят стана показателен за нежеланието на МВР да се занимава със съмнения за корупция, разкрити от журналисти. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов твърдеше, че арестът на Стоянов и Биро е било напълно в реда на нещата, тъй като полицаите не са знаели кои са. След това от "Биволъ" пуснаха записи, от които стана ясно, че са уведомили ГДБОП за всичко, оттам са им казали, че не могат да се организират. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов открито заяви, че журналистите са попречили на МВР.

Все още няма коментари

Още

Хампарцумян: Около 1 милион българи са функционално неграмотни

10.12.2018

555 11
Майката на Десислава Иванчева: Дъщеря ми знаеше, че ще я "сготвят"

09.12.2018

2526 34
Мечка с малко мече е заснета на Витоша

09.12.2018

2296 27

Влез или се регистрирай за да коментираш