facebook
twitter

България

Прокуратурата обяви водата в Хасково за безопасна

32
Илияна Кирилова

Водата в Хасково е безопасна, е установило разследването на прокуратурата, образувано заради открития в питейната вода уран и съмненията, че е укрита информация за качеството на водата. Районната здравна инспекция обаче продължава да държи забраната за пиене и готвене с водата в града и тя и в момента не се препоръчва за ползване с тези цели.

Проверката на прокуратурата започна миналата година, когато се оказа, че във водата в Хасково има уран над нормите, като това е било ясно на институциите месеци преди да се обяви официално и да се наложи забраната за пиене. От здравното министерство пък обясниха ситуацията с промяната в стандартите, по които се следи качеството на водата, т.е. от няколко години у нас за потенциално опасно се смята по-ниско съдържание на уран.

Уран във водата има, но той не е от находището близо до квартал "Болярово", а от скали, наситени с уран в района на водовземанията. Съдържанието му е по-ниско от допустимото и затова се приема, че водата е безопасна, обявиха от прокуратурата. Оттам са поискали множество експертизи, взети са проби, анализирани са и стари проби за уран. Така е доказано, че водата в Хасково "е безопасна за здравето на човека и не е налице неизпълнение на задължения и укриване на информация от конкретно длъжностно лице". Прокуратурата е изискала и справка от онкодиспансера в Хасково, от която станало ясно, че "ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен".

ПРЕДСТОЯЩО

В Хасково се очаква да бъдат пуснати в експлоатация нови кладенци, с които водата да се впише и в по-строгите стандарти за допустимо наличие на уран.

Все още няма коментари

Още

Нинова: Категорично вярвам, че ще има предсрочни избори

11.12.2018

1032 35
Поставиха мантинели три месеца след катастрофата край Своге

11.12.2018

364 8
Фалшив профил на Младен Маринов обеща МВР да има главен секретар

11.12.2018

505 2

Влез или се регистрирай за да коментираш