Quantcast
Прокуратурата се отвори и към банкерите | СЕГА
facebook
twitter

България

Прокуратурата се отвори и към банкерите

В разгара на кампанията на Иван Гешев за главен прокурор държавното обвинение се похвали с благодарствено писмо от Сикрет сървис
2 032
 ПРБ
Снимките от срещи в прокуратурата на една и съща маса и последващите съобщения вече са традиция.

В разгара на кампанията на Иван Гешев за главен прокурор срещите на организации и граждани с ръководството на прокуратурата се превръщат в традиция. Този път на масата срещу главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Гешев седнаха председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов, както и главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Банкерите обсъдиха с ръководството на прокуратурата възможността за сътрудничество по отношение на новите финансови и киберпрестъпления, както и създаването на механизъм за бърз обмен на информация при сигнали за нарушения на закона, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в четвъртък. В началото на седмицата Цацаров и Гешев се срещнаха с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на синдикалната организация Чавдар Христов. На срещата беше представен четвъртият годишен доклад на КНСБ за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2018 г. Тогава ръководството на прокуратурата подкрепи синдикалистите, че има нужда от законодателни изменения за засилена защита на правото на синдикално сдружаване. Обсъдени бяха и идеи за изменения на Наказателния кодекс в тази насока. На срещата дори бе договорено да се подпише меморандум за сътрудничество между прокуратурата и КНСБ с цел осигуряване на бърза защита и ефективно разследване при сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права.

Новата мода за срещи с Цацаров и Гешев беше започната от ключовия свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин. Именно след сигнал на строителния предприемач тръгна делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, а вследствие на неговите показания двете жени бяха осъдени на първа инстанция за поискан подкуп съответно на 20 и 15 години лишаване от свобода. Преди седмица Ваклин лично се оплака на главния прокурор и неговия заместник от разследване на сайта "Биволъ", което го свързва с Иван Гешев. В крайна сметка ръководството на прокуратурата прие, че няма да допусне опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании.

ОТВЪД ОКЕАНА

Американската служба Сикрет сървис изпрати благодарствено писмо до Специализираната прокуратура заради ефективната й работа срещу разпространението на фалшиви пари, съобщиха още от пресцентъра на държавното обвинение в четвъртък. "В писмото се изказва персонална благодарност на ръководството на Специализираната прокуратура и на наблюдаващите прокурори за проявения висок професионализъм при разкриването и неутрализирането на поредната организирана престъпна група за разпространение на фалшиви парични средства на 14 август 2019 г. в Сандански и София", пише още в прессъобщението. Тогава при претърсвания бяха открити копия на чекове от турска банка, щатски долари, украински гривени и македонски динари, за които има съмнения, че са неистински.

Още

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

27130
МЗ изпрати на прокуратурата нарушения около детската болница

15.06.2022

506
Прокуратурата започна дело за строежа на нова детска болница

14.03.2022

398