Quantcast
Протестът на сестрите става безсрочен | СЕГА
facebook
twitter

България

Протестът на сестрите става безсрочен

113
 Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри обявиха безсрочен протест - всеки ден те ще посрещат депутатите пред парламента с палатков лагер. В четвъртък специалистите по здравни грижи раздаваха на народните избраници листовки с актуални въпроси и проблеми в здравеопазването. "Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години? Защо не спазват препоръките на Световната здравна организация и на Еврокомисията по здравеопазване? ", са част от въпросите в листовките.

От пролетта сестрите настояват за стартово възнаграждение от две минимални заплати и отмяна на търговския статут на болниците. Държавата на два пъти отпуска средства, за които се твърдеше, че са за заплати, но протестиращите твърдят, че парите не са достигнали до тях. Преди месеци имаше минимално увеличение с 20-100 лв., но възнагражденията масово останаха под записаните в колективния трудов договор за сектора 950 лв.

"Ние сме ги пратили тези пари. И аз искам двойно, кой не иска двойно. Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона. Той да се оправдава", ядоса се премиерът Бойко Борисов.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

Протест бе обявен и навръх първия учебен ден в системата на образованието. Събитието обаче е заявено в социалните мрежи и синдикатите побързаха да се дистанцират от него. Протестът е обявен под наслов "Време е МОН да пие една студена вода", а поводът е намерението на правителството да въведе ежедневен контрол срещу отпадането на ученици, изискващ своевременно обикаляне на домовете на отсъстващите ученици. Вече има такива екипи, които отговарят за обхвата, но преди началото на учебната година. Над 30 000 учители изпратиха петиция в МОН с аргумента, че им се вменяват несвойствени задължения и че не са пъдари. Идеята на инициаторите е учителите да занесат по една бутилка вода пред министерството на 16 септември в 16 часа. Според синдикатите и работодателите в образованието обаче подготвяният протест не е част от дневния ред на българското училище. Междувременно просветният министър Красимир Вълчев коментира, че има немалко училища във всички области със средна посещаемост под 50%. "Общините не могат да се справят сами. Необходима е постоянна работа с родителите. Не можем да се откажем от тази битка, защото загубата й ще означава неграмотно поколение“, обясни министърът. 

Ключови думи:

протести, сестри, учители

Още

Онлайн уроците на 34 000 ученици са под въпрос
Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

7932
Полицаите извършиха престъпление спрямо протестиращи деца

31.08.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3008