Quantcast
Радев поиска информационна кампания за машинното гласуване | СЕГА
facebook
twitter

България

Радев поиска информационна кампания за машинното гласуване

Предизвикателство е организацията на вота в Русия и Украйна
509
 БГНЕС
Президентът Румен Радев прие на работна среща представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

Един от приоритетите в организацията на предсрочния вот, който ще се проведе на 2 октомври, е повишаването на доверието в машинното гласуване. А това може да стане чрез активна информационна кампания, заяви президентът Румен Радев в началото на работната среща с председателя на ЦИК Камелия Нейкова и служебните министри на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.

Радев припомни, че изборите, организирани миналата година от двете служебни правителства, са показали, че машинният вот допринася за драстичното намаляване на недеиствителния вот и на купения вот. И подкани медиите да се заемат с разпространението на информационна кампания за ползите от машинното гласуване.

Организацията и провеждането на предсрочни избори, които да излъчат ''устойчиво и отговорно мнозинство'' е основната задача на служебното правителство, смята президентът. ''Важно е това мнозинство да се ползва от висока легитимност, а тя идва от висока избирателна активност. Изисква се както активна кампания с ясни програми и послания, така и отговорната работа на държавата'', заяви Радев. 

Председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова обърна внимание, че главното предизвикателство е съхранението на машините за гласуване, както и проблемите с организацията на гласуването извън страната, приемането на протоколите и дългото чакане от страна на членовете на избирателни комисии. Николова изрази надежда, че тези проблеми ще бъдат облекчени съвместно с МВнР. "Моят апел към членовете на ЦИК е да внимават как попълват протоколите, защото всяка една грешка забавя процеса", посъветва Нейкова. 

Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев заяви, че всички добри практики ще бъдат приложени, за да се гарантира ''законосъобразен и сигурен изборен процес''.

Служебният външен министър Николай Милков очерта като предизвикателство организацията на гласуването в Русия и Украйна. В Русия ще има три изборни секции,  а по отношение на Украйна е поискано съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции. ''Там ще разчитаме на местната българска общност, защото командироването ще е трудно по време на съществуващ военен риск'', уточни служебният министър.

За изборите в чужбина е отпусната сумата от 7 635 600 лева. За организацията МВнР разчита на същите хора от миналата година. Милков съобщи, че се очаква да бъдат разкрити между 700 и 750 секции извън страната, но министерството е подготвено и за 800.

 

 

Още

Варварството на ГЕРБ ще докара изборите до катастрофа

17.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

13261
Вече всички искат Радев да управлява

24.10.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5535
Служебният екоминистър уволни шефовете на парковете "Рила" и "Пирин"

17.10.2022

Обновена

3619