Quantcast
Румен Радев свиква КСНС за армията, Украйна и Русия | СЕГА
facebook
twitter

България

Румен Радев свиква КСНС за армията, Украйна и Русия

130 военнослужещи и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II идват от Испания, за да участват в пазенето на българското въздушно пространство
1 435
 БГНЕС архив

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради проблемите на армията и ситуацията с напрежението между Русия и Украйна.

Според официално съобщение на 15 февруари ще има редовно заседание на КСНС на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Само ден по-рано, военният министъ Стефан Янев обяви, че средата за сигурност вече е променена. "Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значителни негативни отражения върху българската сигурност", заяви в прав текст военния министър и посочи, че днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война.

Веднага след това Янев обяви, че анализите показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили. "Има 5 приоритета, върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 г.", добави военният министър.

Очевидно е, че именно това ще са основната част от темите на заседанието на КСНС, за което изрично е натъртено на думата "редовно".

В същото време, МО съобщи, че за съвместното изпълнение на задачите, Военновъздушните сили на Кралство Испания ще предислоцират в нашата страна 130 военнослужещи и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 март 2022 г. Първите испански изтребители се очаква да кацнат в авиобаза Граф Игнатиево до края на седмицата. 

Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса, твърдят от МО.

 

 

 

Още

Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3682
Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

9263
Рашков: На принципа "Мутри, вън" ли сме още или вече на "Мутри, вътре"

11.08.2022

Обновена

6856