Quantcast
Шефът на парламента не смята, че коалицията ще се разпадне | СЕГА
facebook
twitter

България

Шефът на парламента не смята, че коалицията ще се разпадне

186
 БГНЕС
Никола Минчев в Панагюрище. В понеделник той участва в националния събор-поклонение в историческата местност Оборище, с който приключиха честванията 146-ата годишнина от Априлското въстание.

Въпреки заканите на лидерката на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова, че левицата ще напусне коалицията заради военната помощ за Украйна, председателят на Народното събрание не вярва, че коалицията ще се разпадне. Според Минчев няма опасност социалистите да излязат от управлението, а на коалиционния съвет ще бъде търсен оптимален вариант, за да се приеме общо решение за техническа помощ. Коалиционният съвет ще обсъжда предоставянето на помощ за Украйна утре, а окончателното решение се очаква да бъде гласувано от парламента в сряда.

Пред медиите Минчев цитира поговорката, че който стои на два стола, може да падне и от двата.

"Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, принуждава ни да вземем тежки решения с последици върху бъдещето на всички нас, кара ни да търсим общото в различни позиции, често пъти дори противоположни. Но винаги трябва да се водим от националния интерес , от принадлежността си към демократичния свят и верността към неговите ценности. Това е и поуката, която можем да извлечем от предците ни, участници в събранието в Оборище", в словото си Никола Минчев, цитиран от БНТ. Той взе участие в националния събор-поклонение в историческата местност Оборище, с който приключиха честванията 146-ата годишнина от Априлското въстание.

Управляващите ще формулират предложение за осигуряване на подкрепа за Украйна в максимално разширен обхват: освен идеята за ремонт на украински оръжия, в него ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ. Това каза по-рано пред БНТ Станислав Балабанов от ИТН. "Президент, Народно събрание и Министерски съвет трябва да говорят в един глас, въпреки всичко. Утре на коалиционния съвет ще разкажем на колегите си какво видяхме (Балабанов беше част от делегацията на премиера Кирил Петков в Украйна миналата седмица) и ще се опитаме да формулираме предложението си в максимално обширен обхват, за да може да помагаме по всякакъв начин. Идеята е да се изчистят детайлите и да имаме едно предложение зад което, надявам се, да застанем всички. Дали ще ги убедим - е тяхно решение. Аз не мога да ги задължа как да гласуват. Ако някой се притеснява дали едно такова решение ще наруши баланса в собствената му партия и дали ще отнеме от електората му, това си е тяхно решение. Но за мен такова решение трябва да има максимална подкрепа от политиците", посочи депутатът от партията на Слави Трифонов.

Балабанов смята, че и дори БСП да напусне коалицията, няма да се стигне до предсрочни избори. "Със сигурност не е държавническо поведение в момента да се клати държавното управление за нещо, което така или иначе е извън коалиционното споразумение", посочи той. Но пък за ИТН червената линия за участието им в правителството са отношенията с Република Северна Македония.

Балабанов допълни, че сред някои среди у нас върви проруска пропаганда за това как украинския президент Володимир Зеленски ни е извикал, за да им даваме оръжие. На срещата в Киев обаче въпросът за предоставяне на оръжие не е бил повдиган, а единствено за ремонт на украинска военна техника, подчерта Балабанов. Обсъдени са и доста теми от сферата икономическото сътрудничество, които биха могли да са от взаимна полза.

"Като част от ЕС и НАТО не виждам как България ще е въвлечена във война. Всяка държава от ЕС помага с каквото може - дали е въвлечена във война? Ние участваме в съюз и в една такава ситуация трябва да изберем страна, защото в противен случай какво да изберем - обратната страна?", попита той.

 

 

Още

Радев е външен елемент за БСП

19.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1172
Българинът почна да сменя партиите като песен в YouTube

16.08.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

4539
Цялото ръководство на БСП във Видин хвърли оставка

12.08.2022

6726