Quantcast
София пак дава безплатни климатици, уреди на газ и пелети | СЕГА
facebook
twitter

България

София пак дава безплатни климатици, уреди на газ и пелети

Заявки за смяна на стари печки с нови отоплителни инсталации ще се приемат до изчерпване на парите по европроект
6 445
 Илияна Кирилова

 Столична община отправи нова покана към жителите на София, които се отопляват с печки на твърдо гориво, да ги заменят безплатно с по-екологични уреди -  климатици, инсталации на пелети или на газ или да получат съдействие за включване към "Топлофикация", където това е възможно. Смяната на замърсяващите печки с нови системи се съфинансира по европейска програма. "Столична община уведомява всички заинтересованите граждани, че е възобновен приемът на формуляри за кандидатстване за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с нови екологични алтернативи по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет. Всички домакинства, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните уреди, като възможностите са: до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. Уредите са с различни мощности според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. За домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, са предвидени и до три броя радиатори с различни размери. За тези, които желаят да възстановят връзката си към „Топлофикация София“ или да се свържат към централно отопление, се предоставят до три броя радиатори на имот", се казва в съобщението, разпространено от общинската администрация.  

Формуляри за кандидатстване от физически и юридически лица ще се подават в съответната районна администрация по местонахождение на имота. Втората покана за кандидатстване ще остане отворена до изчерпване на финансовия ресурс по проекта, уточняват от "Московска" 33  При наличие на повече кандидати, ще бъдат приложени обявените критерии за приоритизиране и класиране на кандидатите, пише още в съобщението.  

Документи за кандидатстване, условията за участие, допустимите алтернативи за отопление са налични на страницата на СО на следния линк https://www.sofia.bg/web/guest/opos/, както и на място във всяка районна администрация. За улеснение на гражданите е разработен и електронен калкулатор за изчисляване какъв е най-подходящият отоплителен уред: http://asp.moderal.org/SofiaOPOS/OnlineCalc3.aspx.

Предишната кампания на Столична община по същия проект за безплатна подмяна на стари и замърсяващи печки се проведе през лятото и есента на м.г. В нея заявки за получаване на нови уреди подадоха 5432 желаещи. Това означава, че в новия цикъл управата на града би трябвало да се стреми да намери почти 10 000 нови кандидати, тъй като предвиденото еврофинансиране по ОПОС е за смяната на 15 000 уреда на твърдо гориво в различните райони на столицата.

 

Още

Зона Г-14 може да стане туристическото сърце на София

07.05.2021

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

351
София изгражда канализация на някои от най-скъпите си квартали
Част от центъра на София остава без топла вода до октомври

05.05.2021

212