Quantcast
Станишев за управлението: Пагубно е всеки път да се започва от нулата | СЕГА
facebook
twitter

България

Станишев за управлението: Пагубно е всеки път да се започва от нулата

Бившият премиер прогнозира редовен кабинет след вота на 11 юли
1 496
 Снимка: Таня Петкова
Сергей Станишев на форума на ПЕС.

"Всяко правителство започва от нулата и заличава всичко онова, което предишното е правило. Не може всеки път да го правим. Пагубно е", заяви бившият премиер на България и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в коментар за политическата ситуация у нас. Изявлението той направи пред репортери в Берлин, където се събраха водещите фигури на ПЕС, за да обсъдят какво да предприемат като обща политика за справяне с ковид кризата. 

Станишев заяви още, че всичко, което се говори за над 10-годишното управление на ГЕРБ по отношение на корупцията, е вярно. Нужни били промени в почти всички сфери. "Властта развращава, а продължителната го прави в много по-голям мащаб. Но не може всеки път да започваме отначало", допълни Станишев. Според него е нужна приемственост в политиката и в управлението. "Малко повече здрав разум, а и да има диалог по важните въпроси, които засягат българите", посочи той, давайки за пример Плана за възстановяване. Станишев разказа, че е в постоянен контакт с вицепремиера Атанас Пеканов по отношение на Плана, като европейските социалисти давали целия си ресурс, за да може по-бързо той да бъде внесен в ЕК. 

Лидерът на ПЕС смята, че след изборите на 11 юли ще бъде съставено правителство. "Няма да се стигне до нови избори, но доколко ще е устойчиво това правителство, е друг въпрос", допълни той. Колко ще оцелее новият кабинет зависело от програмата, която той ще предложи и реализира. 

В речта пред колегите си от ПЕС Станишев заяви, че Европейският план за възстановяване носи белега на социалдемократите заради основните си стълбове: солидарност (нито един европейски гражданин и нито една страна не трябва да бъдат изоставени), инвестиции в бъдещето и модернизация на икономиката. 

Още

Темида и енергетиката бавят достъпа на България до 12.6 млрд. лв.

11.09.2021

3270
ИТН потвърди отказа си да подкрепи правителство на БСП

01.09.2021

Обновена

2394
Талибаните сформираха правителство

31.08.2021

12898