facebook
twitter

България

Столична община реорганизира движението около НДК

Велоалеята по бул. "Витоша" ще "слезе" от тротоара, а "Фритьоф Нансен" става двупосочен
753
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Чрез разчертаване на зона за косо паркиране местата за автомобили по "Витоша" ще се увеличат.

Велоалеята по тротоара на бул. "Витоша" покрай парка на НДК, която от години създава конфликти между пешеходци и колоездачи, ще слезе на пътното платно, а движението по срещуположния булевард "Фритьоф Нансен" ще стане двупосочно. По бул. "Патриарх Евтимий" ще бъдат изградени еднопосочни велоалеи от двете страни и ще се начертае буслента за по-бързо придвижване на тролеите между бившия Нотариат и Петте кьошета. Паркоместата по същия булевард ще бъдат намалени, а ще се увеличат тези по "Витоша" пред НДК.  

Това предвиждат промените в схемата за движение по булевардите около НДК, представени от кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.кметът по транспорта Кристиан Кръстев, главният архитект Здравко Здравков и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. На събитието присъства и представителят на гражданското сдружение "Спаси София" и общински съветник Борис Бонев.

След като бул. "Фритьоф Нансен" стане двупосочен с две ленти за движение към бул. "България" и една към "Патриарх Евтимий", тролейбус №7 вече ще се движи от "Лозенец" по него и с ляв завой на бившия "Кравай" ще продължава към Петте кьошета и "Люлин" 3. В момента същият тролей след НДК завива към кино "Оден" и през Сточна гара пак стига до жилищния комплект. От общината изчислиха, че промяната в маршрута ще спестява 170 000 лв. годишно на бюджета на София.

Кметът Фандъкова коментира, че реализацията на проекта не предвижда сериозен финансов ресурс, но след нея заместникът й Кръстев изчисли, че за поставянето на новите знаци, маркировка и за останалите дейности ще отидат между 500 хил. и 600 хил. лв. Той даде да се разбере, че очаква реорганизацията на движението в участъка да стане факт още през лятото. След като по бул. "Патриарх Евтимий" се появи буслента и велоалея, спирките при Нотариата и НДК ще бъдат надигнати с цел велосипедистите да намаляват скоростта и да дават предимство на качващите се и слизащите от градския транспорт. Примерът е заимстван от Виена, поясниха от "Спаси София".  

Изграждането на велоалеята по "Патриарха" ще даде възможност да се свържат общо шест велоалеи в столицата, между които в момента няма връзка, се разбра при представянето. "Кризата с коронавируса накара много хора да преосмислят начина си на пътуване. Тенденция е общините и градовете да мислят по-бързо за пешеходците и велосипедистите. Проектът е част от пакет, свързан с по-бързата реализация на велоалеите и пешеходните пространства", коментира Фандъкова.

 „Изключително е важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да предпочетат хората велосипеда пред личния автомобил. Когато им предоставим фактора време, фактора свързаност и привлекателност на трасето, много хора биха слезли от автомобилите си и биха пътували с велосипед. Предстои ни велосипедно свързване на „Дружба“ и "Младост" с центъра, както и развитие на няколко по-малки къси парчета, които да дадат възможност да свържем по бул. "Пушкин" до кръговото на Бояна с ново велосипедно трасе, така че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината“, каза още главният архитект Здравко Здравков. 

 

ДОПИТВАНЕ

Районната администрация на район „Средец“ започва анкета за възможностите за превръщането на ул. "Цар Шишман" в пешеходна улица, съобщи кметът на района Трайчо Трайков. Въпросите ще бъдат публикувани на сайта на района, във Фейсбук и мобилната апликация на общината. Ще бъдат разлепени още и плакати в карето по "Шишман" и пресечките. „Има представени различни опции дали предпочитате изцяло пешеходна, пешеходна през уикендите, пешеходна през вечерните часове на уикендите. В анкетата могат да участват хора, които живеят, работят, имат бизнес на "Шишман"  на пресечки на "Шишман". Постарали сме се да си създадем една по-пълна картина, която ще я представим и в общината при намирането на оптималното решение за улицата“, посочи Трайков. Анкетата ще продължи една седмица. Резултатите ще бъдат систематизирани и внесени на вниманието на Столична община и Общинския съвет. 

Ключови думи:

Столична община
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Авторка на "Сега" взе една от Наградите на София

18.09.2020

182
Няма нищо страшно бул. "Цар Освободител" да остане пешеходен
Столичните шофьори вече избягват новата отсечка на околовръстния път

14.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

20080 11

Коментари

Илиан Мавров156...

Не съм

привърженик на англосаксонците,но от 150 год. на гара "Виктория" можеш да си купиш билет за определено направление от едно и също гише.

Повече не коментирам.

Влез или се регистрирай за да коментираш