facebook
twitter

България

Съдът остави в ареста адвокат на Цветан Василев

Магистратите решиха, че обвиняемият може да извърши друго престъпление
267
 Илияна Кирилова

Единият от адвокатите на банкера Цветан Василев трябва да остане в ареста, реши днес Апелативният специализиран съд. Той се съгласи с мотивите на първоинстанционния съд, според който има обосновано предположенине, че адв. Лазар Карадалиев е участвал в организирана престъпна група заедно с още двама юристи и служител в кантора. Според магистратите има реално опасност той да извърши и друго престъпление и заради това трябва да остане задържан за постоянно.

"Сега" припомня, че преди седмица от прокуратурата съобщиха, че е повдигнала поредно обвинение на Карадалиев и настоява за неговото задържане. "Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2014 година. За користните си цели участниците използвали контролирани от тях юридически лица, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност", твърди държавното обвинение.

На другите двама двама юристи от предполагаемата престъпна група са определени гаранции от по 150 000 лв., а служителят в кантората е с гаранция от 50 000 лв.  

В края на 2018 г. разследващите проведоха претърсвания в офиси и домове на адвокати от кантора на Лазар Карадалиев, а по-късно той беше обвинен заедно с клиента си - оръжейния търговец Емилиян Гебрев, за участие в организирана престъпна група за пране на пари. Това дело срещу Карадалиев започна точно когато Гебрев влезе в конфликт с депутата от ДПС, крупен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски заради съмнения, че последният се опитва да придобие оръжейния завод "Дунарит". 

Преди месец антикорупционната комисия съобщи, че внася в Софийския градски съд иск за отнемане на 2 800 963 лв. срещу "Лазар К", защото "същият е получил неследваща му се сума в качеството на адвокат, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи. Лазар К. е привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група".

Още

19-годишен студент е първи с обвинителен акт за карантина

30.03.2020

Обновена

28828 157
Владимир Каролев е вече с 2 обвинения и 50 000 лв. парична гаранция

25.03.2020

Обновена

21536 140
Прокуратурата се похвали със 120 дела за нарушаване на мерките

23.03.2020

Обновена

2864 11
×