Quantcast
Тръгна делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник | СЕГА
facebook
twitter

България

Тръгна делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник

445
 БГНЕС
Кадър от задържането на Нено Димов преди 2 години и 4 месеца.

Близо 2 години и 4 месеца след показния арест на тогавашния екоминистър Нено Димов (от квотата на патриотите в правителството на ГЕРБ), процесът срещу него за водната криза в община Перник през 2019 г. започна по същество.

"Разбирам много добре написаното в обвинителния акт, но това не ми помага да разбера същността на обвинението", каза бившият министър в спецсъда, цитиран от БГНЕС.

Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, която е довела до режим на водоподаването в Перник. Прокуратурата твърди, че той като министър е имал задължение по управление на водния ресурс, който се е намирал в язовир "Студена".

"В качеството си на министър е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоползването за питейни нужди пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в МОСВ, че водният ресурс в "Студена" намалява, министърът е дал приоритет на ползване на водата за промишлеността. С това спецпрокуратурата счита, че са нанесени щети - разпиляване на публична държавна собственост в размер над 1 млн. кубични метра вода, която се равнява на малко над 1,9 млн. лева", обобщи преди година говорителят на спецпрокуратурата.

Към наказателна отговорност е привлечена и бившият кмет на Перник Севделина Ковачева, като според държавното обвинение тя не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване, доколкото в кметството е била налична информация, че водният ресурс в яз. "Студена" е бил силно занижен.

Бившият екоминистър Нено Димов беше зрелищно задържан в сградата на МОСВ в първите дни на 2020 г. Той престоя в ареста повече от 3 месеца, като през април 2020 г. беше освободен под домашен арест. Акцията срещу него редовно се дава като пример от главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма задръжки да разследва и действащи министри.

За внесения обвинителен акт прокуратурата разпространи и 5-минутен видеоклип:

 

Още

Прокуратурата иска делото срещу Нено Димов да се гледа в Перник

29.07.2021

763
Нено Димов провокира нови екопротести срещу кабинета

10.04.2019

ЯНА НИКОЛОВА

369
Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов

03.05.2020

Обновена

7251