Quantcast
Вицепрезидентът помилва осъден на доживотен затвор | СЕГА
facebook
twitter

България

Вицепрезидентът помилва осъден на доживотен затвор

Присъдата му е намалена на 30 години и така има шанс за предсрочно освобождаване
4 576
 Архив СЕГА

42-годишен затворник, който изтърпява доживотна присъда без право на замяна, е помилван от вицепрезидента Илияна Йотова. Това става ясно от публичния регистър на помилванията. Държавната милост в случая е замяна на доживотния затвор с 30 години лишаване от свобода. "Макар фактическото положение на молителя да не се променя, дава му се шанс след изпълнение на изискванията на закона на по-късен етап по съдебен ред окончателно да бъде решен въпросът за наказанието му", пише в мотивите на комисията по помилването. В общия случай условното предсрочно освобождение е допустимо, ако затворникът е изтърпял половината си наказание. При рецидивистите остатъкът трябва да е под 1/3. От данните на президентството не става ясно дали помилваният е рецидивист, нито от колко време е в затвора.

Не се разбира и за какво точно е осъден. Посочен е общият текст от Наказателния кодекс за грабеж, който или е придружен с убийство, или е въоръжен и в особено големи размери.

Комисията по помилванията приема, че при осъдения има "положителен, устойчив и бързо прогресиращ корекционен процес". Психолозите и социалните работници в затвора потвърждавали това. "Рискът от рецидив е изключително нисък, намален близо наполовина само за 9 години - от 31 на 16 точки", пишат още експертите. Според тях осъденият напълно е приел вината за извършеното и е осъзнал вредите. През последните години работел за изплащане на гражданските искове. Участва в културната дейност на затвора, води курсове на други осъдени, доброволно се е грижил за болните в медицинския център. Изцяло е съхранил отношенията с близките си. 

Това според комисията по помилване доказва "прогресиращо, необратимо и по същество завършило поправяне". "Наложеното наказание вече не е адекватно на обществената опасност на осъдения, която е преодоляна, и следва да му се даде възможност да опровергае преценката за непоправимост на личността и необходимостта от изолация до края на живота, както и да се поощрят усилията му да запази линията на поведение, която е следвал през последните 18 години", пише в мотивите.

Комисията подчертава, че помилването не е прошка за извършеното, а признание за положителната промяна на осъдения. А това ще има положително въздействие и върху другите затворници с тежки наказания.

 

СТАТИСТИКА

Този затворник е осмият помилван от началото на мандата на президента Румен Радев и вицето му Илияна Йотова. От началото на тази година в комисията по помилването са постъпили 294 молби, експертите са заседавали 18 пъти и са се произнесли по 270 молби. В рубриката "месечни отчети" на сайта на президентството последният документ на комисията е за периода януари-април 2018 г.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 30 000 лв. са взети при обира в хипермаркет в Сандански

31.12.2020

Обновена

6862 17
Осъден за грабеж избяга от затвора в Бойчиновци

30.12.2020

384
1 млн. лв. са откраднати от инкасов автомобил в Перник

18.12.2020

2675 11

Коментари

Братя Стругацки

Ами браво. 

Едвам вкарват престъпниците в затворите, после вицетата почват да ги пускат.

 

 

През последните години работел за изплащане на гражданските искове. 

 

А дали ги е изплатил? Щото ако не е, не виждам причина да бъде пускан. 

9101

При 30 години присъда и излежани 18, при изискване за предсрочно освобождаване от 1/3 остатък, то може да бъде освободен след 2 години.

Това ни е правосъдието. 

А кой е и за какво е осъден на обществото му е забранено да знае. 

Proculus
снимка на Proculus

Точно тук правосъдието си е свършило перфектно работата и боклукът си е получил заслуженото. Вицепрезидентът на Република България, който в случая упражнява дискрецията и помилва осъдения престъпник, няма нищо общо с правосъдието. Та репликата, съдържаща в себе си някакво негативно отношение, все пак би следвало да засяга не правосъдието, а помилвалия боклука вицепрезидент.

 

Между другото, по няколко дела срещу България, заведени в Съда в Страсбург по жалби на осъдени на наказание доживотен затвор без право на замяна, държавата ни беше осъдена с критика на съда, че институът на помилването е неефикасен механизъм и то защото не се ползва по отношение на такива осъдени. В тази връзка, макар чисто човешки да се противя на милозливостта на вицепрезидента, помилвала един боклук, от гл.т. на позициите на държавата ни пред съда по правата на човека, този акт на държавна милост ще има своето значение. 

Matros
снимка на Matros

това да не е някъв фейк? В България има ли доживотна? Те ся трепят хора и им дават от 3 до 5 ?

Proculus
снимка на Proculus

Явно фейковите медии си вършат добре работата, разпространявайки фейкови новини. Затова и всички дружно можем да седим и псуваме на воля ... съдебната система, глобалното затопляне, високите цени на тока и водата и т.н. Ако ти представлява интерес, влез в сайта на Националния статистически институт и ще намериш инфо за осъдените, вкл. на доживотен затвор. Дори в търсачка да чукнеш "затворници с доживотен затвор" и ще ти излезат десетки статии за осъдени на доживотен затвор в България. 

ШКОЛНИКА МАРЕК

От написаното не става ясно за какво престъпление е произнесена присъдата, кой е осъденият. И без да съм адвокат на вицепрезидента ще отбележа, че решението на вицепрезидента  е по предложение на комисия, която би трябвало да има пълна информация по проблема, преди да направи предложението за помилване. Така че критиките срещу вицепрезидента са най-малкото безсмислени. В същото време в затворите има поне 30-тина престъпници с доживотни присъди, а между тях и такива, които отдавна би трябвало да са евтаназирани. Но нали сме политкоректни и хуманисти....

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Покаял се истински е онзи, който е готов да изтърпи цялата си присъда ефективно.

Останалото винаги намирисва на симулация.

Да не дава Господ, де.

 

Ако е кандидатствал за помилване, не се е покаял.

Ако друг, несвързан с роднински или приятелски връзки, е ходатайствал безкористно и по вътрешно убеждение, което е готов да защитава включително поемайки определена гаранция, тогава може да се обсъжда освобождаване.

Такава роля могат да изпълняват хора от затворническата администрация, психолози, свещеници.

 

Дано не съм много строга.

pbdan

Вицепрезидента е длъжен да се обоснове и да не държи в тайна името на помилвания. Ето, аз си мисля, че помилваният е убиецът-рецидивист на студентката Вероника Здравкова - сиганинът Илиян Здравков, през 2016г. -  тогава 40-годишен. Дано не е той, но какво го криете др. Йотова?

onzitam

Но във затвора попаднал на хора

и станал човек.

Това, др. Йотова добре го знае! 

EGATI
снимка на EGATI

още се помни  гоце и вицето му как помилваха няколко хиляди  убийци и други рецидивисти...и рязко им скочи стандарта  еле на вицето му... позор!

 

някой да посочи  някакв бонус на жертвите ? почти никой не си е получил  "кръвнина" или обещетение...

Proculus
снимка на Proculus

Днес в Окръжен съд гр.Пловдив са чели присъда с наказание доживотен затвор, но никой няма интерес да отрази новината.

https://trafficnews.bg/plovdiv/dozhivot-shte-lezhi-zatvora-politsaiat-karadzhov-obvinen-117203/

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Доживотен, без право на замяна, си е варварство. И го заявявам кат вандал . Прикрита екзекуция.

Държавата отне на индивида правото на кръвно отмъщение, заяви че монополът върху насилието е и предупреждение, твърди и че ги превъзпитава.

Моралът ми на леко тунингован дивак-рационаланархист , поставя под въпрос възраженията априори, срещу помилванията

Според мен да убия убиеца е по-хуманно от да го затворя да гние да гние до края на дните му, същевременно отказвам да призная възможността система да чувства, тоест да иска от мое име отмъщение, затова съм твърдо против смъртната присъда и палиативната-до живот, без замяна

Влез или се регистрирай за да коментираш