Quantcast
Alfa Romeo най-после представи първия си сериен plug-in хибрид | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Alfa Romeo най-после представи първия си сериен plug-in хибрид

Кросоувърът Tonale може да се зареди напълно от ел. контакта вкъщи за 2.5 часа
748
 Alfa Romeo

Класът на компактните кросоувъри е сред най-оспорваните на пазара и конкуренцията в него става все по-ожесточена. Всички водещи производители имат представители в този сегмент, а сега към тях се присъединява още един модел – Alfa Romeo Tonale.

Този автомобил е много важен за легендарната италианска марка, чиято моделна гама в момента е много бедна. В нея влизат седанът Giulia и големият SUV – Stelvio, но техните продажби не са достатъчни, за да дадат финансово спокойствие на компанията, която вече е част от Алианса Stellantis.

Самият Tonale бе показан като концепция още през пролетта на 2019 г., но пускането на серийната версия беше забавено. Първоначално моделът беше върнат на дизайнерите на Alfa Romeo, тъй като не беше харесан от ръководството. След това новият главен изпълнителен директор на компанията Жан-Филип Импарато (французин, който дойде от Peugeot) не остана доволен от хибридната система на модела и той отново беше върнат за доработка.

Премиерата беше насрочена за 2021 г., но отново се провали, тъй като световната автомобилна индустрия беше връхлетяна от кризата с микрочипове. Недостигът на електронни компоненти се отрази на концерна Stellantis, където предпочетоха получените чипове да бъдат поставяни на вече готови модели, което доведе до ново забавяне на Tonale.

В крайна сметка всички проблеми са решени и серийната версия на втория кросоувър на Alfa Romeo е напълно готова, а съвсем скоро ще може и да се купува в Европа. В дизайна на Tonale няма изненади - автовмобилът е много близък до прототипа от преди 3 г. Матричните фарове и LED-стоповете са леко увеличени, а напълно очаквано от компанията са се отказали от "скритите" дръжки на вратите, както и от камерите, заменящи страничните огледала, които правеха впечатление при концептуалния модел

Tonale е изграден върху модернизираната платформа на кросоувърите Jeep Renegade и Compass, с което окочнателно къса връзка с предишните модели на Alfa Romeo. Окачването е независимо, с адаптивни амортисьори. Размерите на кросоувъра са: дължина 4,53 м, ширина - 1,8, височина - 1,6, междуосие - 2,64.

Салонът на Tonale е сред най-модерните в този клас. Още в базовия вариант се предлагат 12,3-инчов цифров приборен панел и 10,25-инчов мултимедиен екран. Комплексът работи със собствената операционна система Uconnect 5 с поддръжка на гласовия асистент Alexa, като предлага актуализации от разстояние и безжична връзка Apple CarPlay и Android Auto.

Tonale е първият plug-in (зареждащ се от електропреносната мрежа) хибрид в историята на Alfa Romeo, като се предлага със стандартно задвижване на всички колела (система Q4). Задвижващият агрегат е от 1,3-литров бензинов турбомотор с 4 цилиндъра, електрически двигател със 122 к.с. на задната ос, 6-степенна автоматична скоростна кутия, и литиево-йонна батерия с капацитет 15,5 кВт/ч. Съвкупната мощност на системата е 275 к.с., като това е повече от очакваното. Твърдеше се, че моделът ще развива 260 к.с.

Ускорението от 0 до 100 км/ч при тази версия на Tonale отнема 6,2 секунди, като в града кросоувърът може да се движи само на електричество в продължение на 80 км. В смесен цикъл пробегът е 60 км, а батерията се зарежда от домашен контакт за 2,5 часа. Водачът може да избира между различни режими на шофиране - само на ток, в хибридна версия, при която двигателят и електромоторът работят в зависимост от условията на пътя и при максимална производителност.

Кросоувърът ще се предлага и като "мек хибрид", при който 1,5-литровия бензинов турбомотор с 4 цилиндъра развива мощност 130 к.с. и въртящ момент 240 Nm, а 48-волтовият електрически двигател, вграден в 7-степенната автоматична скоростна кутия дава още 20 к.с. и 55 Nm. Електрифицираната версия се предлага и в по-мощен вариант, където развива 160 к.с.

Останалата гама от агрегати е представена от 1,6-литров дизелов двигател със 130 к.с. и въртящ момент от 320 Nm, като тази версия е предно предаване и автоматична скоростна кутия. За САЩ е предвиден и 2,0-литров бензинов турбомотор с 260 к.с. и 400 Nm.

Като всеки модерен кросоувър Alfa Romeo Tonale също получава и дълъг списък от стандартни системи за безопасност. Той включва адаптивен круз-контрол, предупреждение за челен сблъсък с автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци, поддържане на лентата, наблюдение на мъртви зони и асистент за кръстосано движение. Автопилотът от ниво 2 ще се предлага като опция.

В Европа продажбите на Alfa Romeo Tonale ще започнат през лятото, като предстои да станат ясни и цените на модела.

Ключови думи:

Alfa Romeo, автомобили

Още

За нов автомобил в България се чака 6-9 месеца

07.08.2022

8835
Кола за над $300 000 ще връща Cadillac в играта

29.07.2022

732
Hyundai извади кола с рекордно ефективни батерии

22.07.2022

4943