facebook
twitter

Автомобили

BMW спира производството на спортния хибрид i8

Прощалната версия Ultimate Sophisto Edition излиза само в 200 бройки
1 541
 BMW

Германският автопроизводител BMW ще спре производството на спортния си хибрид i8 през април. От компанията обявиха, че в завода в Лайпциг се сглобяват последните 200 бройки. Това ще бъде специална серия Ultimate Sophisto Edition, с която на практика ще бъде отбелязано сбогуването с модела, съобщава Automedia.bg

Една от вече произведените коли от серията е станала и 20-хилядната бройка в сравнително кратката история на семейството. Това число обаче кара BMW да определя i8 като "най-популярния спортен автомобил с електрифициран силов агрегат". Компанията припомня, че това е и първият хибрид на марката, който може да се зарежда от електропреносната мрежа. И именно той заедно с BMW i3 положиха основата на масовата електрификация на бранда.

Припомня се също, че BMW i8 е първият сериен автомобил в света с лазерна оптика (заради това баварският производител влезе в спор с Audi през 2014 г., след като компанията от Инголщад пусна на пазара своята суперкола R8 LMX). Именно при BMW i8 дебютира и 3-цилиндровият турбомотор на марката, който пет пъти поред получи наградата "Двигател на годината" в своята категория.

Първоначално 1,5 литровият двигател с мощност 231 к.с. се съчетаваше с електрически двигател със 131 к.с., а след това и с такъв със 143 к.с. След обновяването на батериите хибридът успя да постигне пробег от 55 км само на ток (по цикъла NEDC). В крайна сметка обаче високата цена – 126 000 евро за купето и 143 000 евро за роудстъра, превърнаха модела по-скоро в имиджов и това се оказа решаващо да бъдещето му.

Баварският производител подготвя и други промени в гамата си, които ще доведат до намаляване както на броя модели, така и на двигатели. BMW смята да се откаже от половината предлагани към момента двигатели с вътрешно горене, като това ще доведе до спестяване на сериозни средства в близко бъдеще.

Колко мотори ще отпаднат от гамата, не се съобщава, но вече са ясни три от тях. Наскоро ръководителят на подразделението за разработки на BMW – Клаус Фрьолих, посочи, че корпорацията му ще се откаже от 1,5-литровия дизел с 3 цилиндъра, от 3,0-литровия дизел, както и от бензиновия V12 с работен обем 6,6 литра.

Подобно решение ще позволи на BMW да спести пари, които ще бъдат инвестирани именно в нови технологии. Освен от двигатели германският производител ще се откаже и от някои модели, които не се радват на популярност сред клиентите (първият е именно вече споменатият хибрид i8).

Всички тези мерки ще доведат до икономия на 12 млн. евро още до 2022 г. Заедно с това компанията ще спести и пари от глоби, които трябва да се платят, ако не бъдат покрити новите екологични изисквания в ЕС.

От BMW допълват, че до 2023 г. ще бъдат електрифицирани 25 модела на бранда, като 13 от тях ще бъдат изцяло електрически.

Ключови думи:

BMW, автомобили
Все още няма коментари

Още

Семейство Skoda Octavia се разраства

10.07.2020

3052
Opel Mokka дебютира с електрическа версия

03.07.2020

835
Новата Honda Jazz идва в Европа само като хибрид

26.06.2020

2472 1

Влез или се регистрирай за да коментираш