Quantcast
BMW събра на едно място най-доброто от три свята | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

BMW събра на едно място най-доброто от три свята

Баварците представиха най-мощния и най-бърз електрически кросоувър в гамата си
1 815
 BMW

BMW представи най-бързата и най-мощна модификация на електрическия си кросоувър iX, която получава обозначение M60. Това е първият електромобил, разработен от спортното подразделение на баварския производител, като според създателите му той събира на едно място най-доброто от три свята - i (електромобили), X (кросоувърите на BMW) и M (спортните модели на марката).

Технически данни на автомобила са много впечатляващи. Той е оборудван с два електромотора - по един на всяка ос, а съвкупната им мощност е 619 к.с. (в режим Sport), като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема едва 3.8 секунди. В нормален режим кросоувърът развива 540 к.с., а максималнана му скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч.

Динамиката, ефективността и пробегът на BMW iX M60 се повишават и от оптимизираната аеродинамика, която осигурява коефициент на въздушно съпротивление от 0.26 (отново в режим Sport).  Разположената ниско в дъното на автомобила високоволтова батерия снижава центъра на тежестта и повишава пъргавината, като подобрява и балансираното разпределение на теглото между осите. Благодарение на това динамичните характеристики на BMW iX M60 са характерни не само при ускорение, но и предлагат впечатляваща динамика в завоите.

Самата батерия има полезен капацитет от 105.2 кВт/ч, което позволява

 

пробег с едно зареждане до 566 км

 

Използване на система за бързо зареждане с мощност 200 кВт позволява запаса на батерията да бъде попълнен от 10 до 80% само за 35 минути.
В стандартното оборудване на електрическия кросоувър влизат пневматично окачване със завиваща задна ос, лазерни фарове, интелигентен крузконтрол, а също така система за предупреждение за опасност от челен сблъсък и функция за поддържане на лентата на движение.

Освен това се предлагат система за управление с жестове и гласови команди, аудиосистема Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с технология 4D Audio, както и салон от естествена кожа.

BMW iX M60 може да се похвали и с ново поколение на системата iDrive. Тя е базирана на новата BMW Operating System 8, като може да бъде актуализирана от разстояние и дава възможност за добавяне на най-новите и полезни функции. Сред тях е бързо и прецизно планиране на маршрута, както и ориентация в случващото се на пътя, които се осигуряват от системата BMW Maps, а данните се появяват на контролния дисплей.

Визуално BMW iX M60 не се различава кой знае колко от стандартните версии. Специално тази версия се предлага с 21-цолови джанти, но е възможно купувачите да изберат 22-цолови. Моделът е достъпен в 7 различни цвята - Alpine White, Dark Graphite, Phytonic Blue, Blue Ridge Mountain, Storm Bay, Oxide Grey и Aventurin Red. 

В BMW гледат много сериозно на екологията и доказателство е не само електрическото задвижване на модела, но и неговата цяла концепция, която включва контролиран добив на суровини,

 

производство със 100% екологична електроенергия,

 

както и висок дял естествени и рециклирани материали.

Кобалтът и литият, необходими за високоволтовите батерии на електромобила, се закупуват от BMW Group от контролирани източници в Австралия и Мароко и се предоставят на производителите на акумулаторните клетки. Конструкционният принцип на електродвигателите позволява отказ от използването на редкоземни метали в роторите на задвижванията. Компанията закупува и алуминий, който се произвежда с помощта на електричество от слънчеви енергийни системи.

Високият дял на вторичен алуминий и рециклирана пластмаса също допринасят за пестенето на ресурси на производството на BMW iX M60. В интериора са използвани дърво, сертифицирано по FSC, кожа, обработена с екстракт от листа на маслиново дърво, както и други естествени материали. Като суровина за подови настилки и стелките се използват и рециклирани рибарски мрежи.

Продажбите на BMW iX M60 ще стартират през лятото, като точните цени все още не са обявени. При условие че версията xDrive40 (с мощност 326 к.с.) стартира от над 85 000 евро, а iX xDrive50 (с 523 к.с.) от над 103 000 евро, се очаква най-мощният вариант да струва поне 110 000 евро.

Ключови думи:

BMW, автомобили

Още

За богатите криза няма – луксозните марки поставят рекорди

14.01.2022

892
Тесла изтегля 475 000 коли заради сериозни технически проблеми

30.12.2021

3648
Subaru атакува пазара с два нови модела в края на годината

24.12.2021

2586