Quantcast
Брюксел написа смъртната присъда на стандартните автомобили | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Брюксел написа смъртната присъда на стандартните автомобили

На новите коли, задвижвани с дизел и бензин, им остават само 14 години в Европейския съюз
автор
Политико
28 596
 Pixabay
Появата на табели "Само за електрически коли" е сигнал за наближаващата смърт на двигателите с вътрешно горене.

Европейската комисия обяви в сряда убийствен план за намаляване до 2030 г. с 55% на вредните емисии (въглероден двуокис - СО2) от транспорта и със 100% от 2035 г. Това означава, че на двигателите с вътрешно горене (ДВГ) на територията на Европейския съюз им остават само 14 години. След това ще бъдат регистрирани за движение само коли с нулеви емисии.

В пакета от предложения по т. нар. зелена сделка най-радикални са мерките именно по отношение на транспорта. За да не бъде той парализиран, ще трябва до посочения краен срок да бъдат изградени станции за зареждане с ток на всеки 60 км магистрала, а на всеки 150 км - станция за водород. Пакетът се нарича Fit for 55 - годен за 55% съкращаване на въглеродния двуокис до 2030 г., в сравнение с 2010 г.

Решението на Еврокомисията ще доведе до революция за европейските производители на автомобили и не само за тях. Още преди да бъде гласуван, документът предизвика остра реакция на политически силната германска автомобилна индустрия, която се противопоставя на ЕК от месеци.

“Това ще означава не само край на двигателите с вътрешно горене, но и край на хибридните коли, които комбинират електрически с традиционен двигател”, коментира пред "Политико" Хилдегард Мюлер - шеф на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).

Все пак новите регулации не влизат моментално в сила, а предложението на Еврокомисията ще бъде разгледано от страните членки в ЕС и от Европейския парламент. Възможно е да бъде силно оспорвано и от двете институции, както и от страните с икономики, силно зависещи от традиционното производство на автомобили.

Много автопроизводители вече започват да произвеждат електрически коли с нулеви емисии, но

 

само Volvo и Volkswagen са изградили стратегии

 

за преминаването към електричество до края на десетилетието. Филиалът Audi на Volkswagen Group ще спре да продава автомобили с ДВГ в Европа от 2026 г. Немските съперници на VW - Daimler и BMW, са сред най-малко подготвените да се разделят с автомобилите с бензинови и дизелови двигатели.

Индустрията заяви, че решението на Комисията ще наложи бързото преминаване към акумулаторни автомобили, без да бъдат помислени алтернативи.

“Ако се нуждаете от нова кола през 2036 г., няма да имате избор - казва Зигрид де Фриз, управител на лобистката фирма за промишлени компоненти CLEPA. - Колата ще има електрически двигател, независимо дали самата тя има нужда от такъв, или не, дали е на достъпна цена, или не, и дали има зелена енергия и инфраструктура за зареждане, или не.” 

Автопроизводителите настояха ЕС и страните членки първо да инвестират в зарядни станции за електромобили, за да направят този тип коли по-привлекателни. “Може да е прекалено бързо, тъй като не можем да очакваме, че инфраструктурата за зареждане ще се разраства със същото темпо“, смята немски автомобилен мениджър, цитиран от "Политико", във връзка с възможния план на комисията.

Но с нарастващата тревожност относно глобалното затопляне 

 

Еврокомисията бе принудена да предприеме радикални мерки

 

“Допълнителното завишаване на нормите за вредните емисии прави смяната на двигателите по-привлекателна за производителите - заяви  зам.-председателят на ЕК и отговарящ за Зелената сделка Франс Тимерманс. - Последицата от това е, че автомобили с двигатели с вътрешно горене вече почти няма да бъдат конструирани."

Според Зелената сделка вредните емисиите от транспорта трябва да спаднат с 90% до 2050 г. За да видим как приоритетите се променят с времето, ще отбележим, че целта от 37.5% бе договорена едва през 2018 г., и то след дълга и ожесточена борба. Автомобилите имат 14 години да изтласкат по-старите модели от пазара, което означава, че при даден срок за крайни продажби - 2035 г., целта ще бъде постигната окончателно до 2050 г.

Зам.-предсдедателят на Еврокомисията Марош Шефчович се мотивира, че продажбите на електрически автомобили нарастват бързо, така че „нещо, което изглежда непостижимо за 2025, 2030 и нататък, може и да не е толкова трудно, щом погледнем какво се случва на пазара”.

Явно е, че нараства натискът за премахването на автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива. По време на срещата на върха на Г-7 в Корнуол британските домакини настояха лидерите да определят 2030 г. като крайна за производство на бензинови и дизелови автомобили. Представители на ЕС потвърдиха, че Брюксел също е подкрепил тази цел по време на срещата. В заключителната декларация Г-7 само спомена, че поема ангажимента “да ускори процеса за спиране на нови продажби на дизелови и бензинови автомобили.”

Но страните започнаха да работят по въпроса и преди обявения от ЕК план. Великобритания планира да прекрати продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. и на хибридни коли до 2035 г. Франция е определила дата за поетапно прекратяване до 2040 г., но е под натиск да я измести за по-рано. Много градове се готвят да забранят достъпа в тях на конвенционалните автомобили.

Audi дори вече обяви, че след 2026 г. спира разработката на двигатели с вътрешно горене. А от 2033-та компанията ще произвежда само електромобили. Решението за това вече е взето и главният изп. директор Маркус Дюйсман е уведомил топ мениджърите в компанията за него. Daimler също е за, но други компании, като BMW и Toyota, настояват, че такова решение е прибързано, и че времето на ДВГ въобще не е изтекло. 

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

8439
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

728
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1095