facebook
twitter

Автомобили

Готов е четвъртият SEAT Leon

Новото поколение дори превъзхожда най-близките си роднини VW Golf и Skoda Octavia
1 026
 SEAT

Почти всяка автомобилна марка има модел, който се откроява над останалите и се продава по-добре. При испанския производител SEAT това е Leon, чието ново, четвърто поколение излиза сега. Моделът се появява след новите VW Golf и Skoda Octavia, с които поделя платформа и задвижващи агрегати, но това не му пречи да запази своята индивидуалност. И дори да превъзхожда "роднините си".

Габаритите на стандартния Leon са дължина 4368 мм, широчина 1800 мм и височина 1456 мм. В сравнение с предшественика си новият хечбек е с 86 мм по-дълъг, с 16 мм по-тесен и с 3 мм по-нисък. Размерите на комбито Leon ST са съответно 4642 (+93 мм), 1800 (-16 мм) и 1448 (-3 мм). А разстоянието между двете оси и при двата варианта е еднакво - 2685 мм (+50 мм).

И ако обемът на багажника на хечбека си остава същият - 380 литра в стандартната конфигурация, при комбито той е увеличен с 30 литра и вече е 617.

Интериорът е оборудван с цифров приборен панел, с диагонал 10.25-инча, както и с централен тъчскрийн на мултимедийната система с диагонал 8.25 или 10 инча. Предвидено е управление с жестове или гласови команди, поддръжка на Android Auto и Apple CarPlay, безкабелно зарядно за смартфони, вградена SIM карта за връзка с хранилище на информация и фирменото приложение SEATConnect.

При по-внимателно вглеждане се вижда, че моделът е оборудван с модерно амбиентно осветление, което липсва под такава форма в новите VW Golf и Skoda Octavia. То е поставено там, където шофьорската врата на новия Leon се среща с предната колона. Представлява светлинна лента, покриваща цялата ширина на арматурното табло и продължаваща във вратата, за да създаде красив дизайнерски ефект.

В случая не става дума само за декоративно осветление. Жълтата част от лентата служи като предупредителен сигнал за някои от функциите за асистенция в автомобила, включително тази за слепия ъгъл, за смяната на лента и за предупредителя при слизане.

Интелигентното амбиентно осветление се предлага серийно от ниво Xcellence. Seat обяснява, че при желание светлинната лента може да променя цвета си. Когато двигателят бъде стартиран например, пътниците биват посрещнати с меки цветове, докато при превключване в спортен режим цветовете стават по-светли.

Интересното е, че новият Volkswagen Golf 8 не притежава същата интелигентна функция, което е изненадващо, с оглед общата електрическа архитектура на платформата. Golf залага на конвенционално изпълнение, при което предупредителният светодиод за слепия ъгъл е в кутията на външното огледало. Същото е и при Skoda Octavia.

Не е пренебрегната и безопасността на автомобила, за която отговарят доста системи. Новото поколение на Leon е обоудвано с адаптивен круз контрол и система за управление на шасито, която автоматично се настройва спрямо условията на пътя.

Бензиновата гама на новия Seat Leon включва 1.0-литрови турбомотори с 3 цилиндъра, развиващи мощност 90 и 110 к.с.; 1.5-литрови със 130 и 150 к.с.; както и 2.0-литров със 190 к.с. Всички те, без тези с мощност от 90 и 190 к.с., се предлагат и като част от "умерена" хибридна система с 48-волтов стартер-генератор. Тези версии ще се съчетават само с роботизирана DSG скоростна кутия

Дизеловият двигател е 2.0-литров с мощност 115 или 150 к.с. За новия Leon е предвиден е 1.5-литров TGI, развиващ мощност 130 к.с., който работи на газ, както и хибридна версия на основата на 1.4-литров бензинов мотор. Тя развива 204 к.с., като позволява пробег от 60 км само на ток, използвайки батерия с капацитет 13 кВт/ч.

Предишните три поколения на Seat Leon бяха разпродадени в тираж над 2.2 млн. бройки. Четвъртата генерация ще се появи на пазара в Европа през април, като цените на модела все още не са обявени.

Ключови думи:

SEAT, автомобили
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големи рокади по време на криза в автоиндустрията

07.08.2020

1167
Излезе най-мощният сериен Mercedes

31.07.2020

2121
Audi смени дизела с бензин в най-мощните си SUV

24.07.2020

3601

Коментари

Evasion

Тези версии ще се съчетават само с роботизирана DSG скоростна кутия

УжасТ! 

Влез или се регистрирай за да коментираш