Quantcast
И най-успешният пикап в историята мина на ток | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

И най-успешният пикап в историята мина на ток

Ford F-150 Lightning може да се окаже най-важният модел на марката
6 121
 Ford

Последното, 14-о поколение на Ford F-150 беше представено още преди година, но американската фирма продължава да разширява семейство с различни варианти. Най-новият от тях има огромни шансове да се окаже и най-перспективен. От една страна - той е напълно екологичен, а от друга - характеристиките му са забележителни.

Накратко: най-продаваният автомобил в САЩ за последните 44 години вече е електрически. Той поучава името Lightning ("Светкавица") и вероятно ще се окаже един от най-важните модели в историята на Ford благодарение на новия си тип задвижване. Освен това той е с рама от алуминий, предназначен за военните, а също така и с независимо задно окачване - първото в историята на модела.

Силовият агрегат на Ford F-150 Lightning има максимална мощност 571 к.с. и въртящ момент 1050 Nm, като по втория показател електрическият пикап превъзхожда дори топ версията F-150 Raptor. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4.1 секунди, полезният товар е над 900 кг, а теглото на тегления прицеп може да достигне 4.5 тона (при версиите XLT или Lariat с голяма батерия и пакет Max Trailer Tow).

Базовият блок от акумулатори осигурява пробег с едно зареждане от 370 км, а по-големият - до 484 км. Ако се използва 150-киловатов терминал, батерията се пълни от 15 до 80% само за 41 минути, като на всеки 10 минути пробегът се увеличава с 87 км. Освен това F-150 Lightning може да работи като мобилен генератор с мощност до 9.6 кВт. В зависимост от нуждите на едно домакинство електрическият пикап може да му осигури енергия от 3 до 10 дни.

F-150 Lightning има някои особености, които Ford подчертават. Например електромобилът разполага с преден багажник с обем 400 литра, което е доста повече от конкурентите. Освен това в каросерията на пикапа са вградени различни сензори, които информират водача както какво е теглото на товара, така и за това как се отразява то на оставащия пробег.

В оборудването на електропикапа е включена и система BlueCruise, която представлява "частичен автопилот". Има и специална функция phone as a key за дистанционно управление с помощта на смартфон.

Най-важното обаче е приемливата цена. От Ford обещават, че тя ще започва от $З9 974, което е на нивото на конкурентите и е по-евтино от моделите на Tesla (с изключение на Model 3). В компанията обаче не крият, че именно F-150 Lightning ще играе основно роля в бъдещата електрификация на гамата на Ford, която вече започна.

"Ясно е, че на някои пазари моделите с двигатели с вътрешно горене ще се задържат по-дълго от останалите и ние нямаме право да ги пренебрегнем. На други обаче електрификацията става много бързо и ние сме напълно готови да се справим с това предизвикателство", обявиха от Ford, без да уточняват конкретни срокове, в които ще се откажат от стандартните автомобили и ще започнат да предлагат само електрически.

 

Ford ще произвежда електрически коли и в Румъния 

Фирмата инвестира сериозно в обновяването на гамата си лекотоварни автомобили и тяхната пълна или частична електрификация до 2024 г. Нещо повече - американската фирма очаква до 2030 г. 2/3 от производството на машини за бизнес и доставки да е на електрически или плъг-ин хибридни модели.

Стратегията включва лансирането на изцяло нов модел, чието сглобяване ще става в завода в Крайова, Румъния. Лекотоварният автомобил ще влезе в серийно производство през 2023 г., като ще бъде с бензинови и дизелови двигатели, а през 2024-а, след инвестиция от $300 млн., ще се появи и изцяло електрическа версия.

Заводът на "Синия овал" в Румъния, където са заети над 6000 души, досега е получил почти $2 млрд. инвестиции от придобиването му през 2008 г. Заводът ще стане и третият на Ford в Европа, който ще произвежда автомобил, задвижван от батерии.

Ключови думи:

Ford, автомобили

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

9102
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

765
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1123