Quantcast
Как да подготвим автомобила за есента? | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Как да подготвим автомобила за есента?

Повечето шофьори подценяват може би най-коварния сезон
1 575

Есента е може би най-вредният сезон за автомобила. Това се дължи на резките промени в температурите, честите валежи и калта по пътищата, които създават допълнителни главоболия на водачите. За да бъдат спестени те, е добре още сега да бъде направена щателна проверка на автомобила.

Това може да бъде направено както в професионален сервиз, така и от самия шофьор. Важното е той да се придържа към някои основни принципи, съобщава Automedia.bg и посочва какви са основните точки в тази подготовка.

 

Оглед на каросерията

Преди настъпването на есента е желателно да се провери състоянието на каросерията, тъй като след традиционните летни пътувания по нея може да са се появили драскотини и вдлъбнатини. Влагата, която е типична за настъпващия сезон, моментално прониква в тези слаби места, което води до пробив в защитата на боята и лака. И съответно се стига до корозия.

Преди проверката автомобилът трябва да бъде добре измит. Откритите драскотини може да бъдат замазани и полирани, като нужните за това материали се продават във всеки магазин за автокозметика. Ако уврежданията са по-големи и вече се е появила ръжда, най-добрият вариант е собственикът да се обърне към специализиран сервиз.

Освен това трябва да се провери и дъното на автомобила, което също може да се нуждае от обработка със специални вещества.

 

Проверка на всички светлини

Проверката на фаровете, разбира се, трябва да се извършва редовно, а не само при смяната на сезоните. Именно при влошаване на времето обаче проблемите със светлините може да имат тежки последствия. Трябва да помните, че през есента денят намалява и се стъмва по-бързо. Затова, ако някоя крушка е изгоряла или свети слабо, тя трябва да бъде заменена с нова, която обаче не бива да заслепява другите шофьори на пътя.

Не трябва да се забравят и задните светлини, които са много важни, за да може другите участници в движението също да ви виждат. Препоръчва се също проверка на работата и правилна настройка на фаровете срещу мъгла.

 

Почистване на салона

Не по-малко внимание трябва да бъде отделено и на салона. Платнените стелки е добре да бъдат заменени с гумени или силиконови. Заради повишената през есента влажност е добре от автомобила да бъдат премахнати предметите, които лесно попиват влагата - като подложки от плат и калъфи, например.

 

Проверка на климатичната система

Много е важно да се провери и изправността на климатичната система. Тя не само трябва да охлажда въздуха в салона, но и да пречи на изпотяването на стъклата. Подаването на топлина също трябва да бъде наред, защото навън става все по-студено. Не е лошо да се смени и салонният филтър.

Важно е да се помни, че проверката на климатичната система става при загрял двигател, като тя се включва на максимум.

 

Смяна на уплътненията (ако е нужна)

Влагата попада в салона на автомобила през пукнатини в уплътненията, а резултатът е поява на петна по седалките и тапицерията на тавана. Трябва да се помни, че гумените уплътнения на вратите бързо излизат от строя, тъй като се късат и деформират.

Затова трябва да бъдат проверени и сменени при нужда, още повече че това не е сложно - проблемът се открива с оглеждане, а за замяната не е нужен специалист. Все пак, ако не сте уверени в способностите си, потърсете помощ от сервиз.

 

Проверка на чистачките

Заради безопасността на всички в автомобила, а и на останалите на пътя, челното стъкло винаги трябва да бъде чисто. През есента обаче времето се разваля и тогава се появяват и проблемите. Честите дъждове, съчетани с калната киша от пътя, образуват слой мръсотия на стъклото пред шофьора, като чистачките не успяват да се справят. Затова тяхното състояние трябва да бъде проверено.

Чистачките задължително трябва да бъдат прилепени към стъклото, а също така и да не оставят следи по повърхността след работата си. Оптималният вариант е да почистват всичко само с едно преминаване. Ако след третото и четвъртото преминаване остават следи по стъклото, явно чистачките са за смяна. Важно е да се знае, че се сменят и двете, не само едната, тъй като видимостта трябва да бъде еднаква във всички участъци на стъклото.

 

Проверка на гумите

Много важно е преди настъпването на есента да бъдат проверени и гумите. По време на силните дъждове сериозното износване на гумите може да има фатални последици. Коефициентът на съпротивление на мокър път намалява 1,5-2 пъти, което значително влошава устойчивостта на автомобила. Гумите може да бъдат проверени самостоятелно, като дълбочината на протектора може да се измери дори с нормална линия. Хубаво е тя да бъде поне 2 мм.

 

Проверка на акумулатора

Въпреки че до сериозните студове има още време, проверете акумулатора още сега. Дори да е напълно нов, той също се нуждае от редовна поддръжка. Корпусът му трябва да се почиства, а също така да се следи за състоянието на клемите и да се проверява електролитът. Не е лошо преди настъпването на есента акумулаторът да бъде зареден с помощта на специално зарядно устройство.

Трябва да се знае, че един акумулатор обикновено изкарва 4-5 години, така че ако вашият е на повече, трябва да сте особено внимателни. Препоръчва се редовната проверка на напрежението при неработещ двигател - то трябва да бъде не по-малко от 11,8-12,0 V. След това проверете тези стойности при стартиран мотор и ако уредът показва под 13,5 V или над 14 V, това е сериозна причина да се замислите за смяна на акумулатора.

Още

Битката на телефоните се пренася в автомобилната индустрия

22.10.2021

997
Съвети от Maxcar при покупка на авточасти

14.10.2021

507
Новият Tourneo Connect товари почти всичко

15.10.2021

1389