Quantcast
Как да запазим гумите от бързо износване | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Как да запазим гумите от бързо износване

2 879
 Илияна Кирилова

Всичко си има срок на годност и автомобилната гума не прави изключение. Тя се износва с времето, а как става това зависи и от шофьора на автомобила. Нов комплект гуми не е никак евтин и затова водачите трябва да бъдат особено внимателни. Преобладаващо влияние оказват пътната настилка, промените в температурите, резките потегляния и спирания.

Състоянието на гумите зависи от условията, в които се използват. Производителите също са наясно с това, като непрекъснато внедряват нови технологии и различни смеси. Но дори и най-надеждните гуми нямат шанс, ако шофьорът се отнася към тях с пренебрежение. Ето 7 начина за запазване на гумите, препоръчани от Automedia.bg:

 

Внимавайте с теглото на автомобила

Правилият избор на гуми е много важен, като особено трябва да се внимава с максимално допустимото тегло на автомобила. Претоварването винаги води до износване на гумите, както по вътрешната, така и по външната им част.

 

Скорост, маршрут и мощност на автомобила

Освен това при избора трябва да се внимава за скоростта, като се взима предвид начина на шофиране (най-вече скоростта), мощността на автомобила и маршрутите, по които се движи. Ако не се внимава за тези показатели, дори нови гуми ще изкарат само един сезон.

 

Сезонните гуми са задължителни

Сезонността на гумите не е просто измислено понятие, а преди всичко безопасност. Затова през лятото трябва да се кара с летни гуми, а през зимата - със зимни. В противен случай лятната гума просто буквално ще се разруши, ако преди това автомобилът не излети от пътя. А зимната освен че има ниска ефективност при спиране на сух асфалт, покачва разхода на гориво. И също приключва за едно лято, особено ако е доста топло.

 

Стил на шофиране

Един от важните фактори, влияещи на износването на гумите, е стилът на шофиране. Ако джобовете ви са пълни с пари, можете да игнорирате този момент (както и останалите), ако целта ви е да изкарате с един комплект повече от един сезон, то трябва да се откажете от агресивното каране. Това означава, че трябва да се избягват резките потегляния и спирания както на път с малко трафик, така и в задръстванията.

 

Техническо състояние на автомобила

Техническото състояние на превозното средство определено влияе върху износването на гумите. Ако окачването на автомобила е повредено, това се отразява на състоянието им. Сериозна роля играе тяхното правилно поставяне и баланс и ако тези фактори бъдат пренебрегнати, това води не само до лош комфорт при пътуване, но и до бързо износване на гумите.

 

Налягане в гумите

Трябва също внимателно да се следи за състоянието на гумите. Ако те не отговарят на препоръчаното от производителя, това ще повлияе не само върху разхода на гориво, който ще се покачи, но и върху тяхното износване. Освен това от време на време е нужно да се "обръщат" двойките гуми. Тези, които са поставени на водещата ос, да се местят на другата, тъй като се износват по-бързо.

 

Правилно съхранение

Начинът на съхранение също е много важен за продължителността на живота на гумите. Те трябва да се държат на закрито и прохладно място, където не е влажно и не прониква слънчева светлина. Освен това трябва да се предпазват от замърсяване с течни горива, масла или подобни агресивни реагенти. Ако гумите са без джанти, не трябва да се окачват или слагат хоризонтално една върху друга, а да се държат вертикално.

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

8910
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

748
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1113