Quantcast
Kia пуска новаторски електромобил | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Kia пуска новаторски електромобил

EV6 дава насоки за бъдещия стил на марката и може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди
8 165
 KIA

Корейският производител Kia представи първия електромобил в своята история, който няма аналог сред моделите с двигатели с вътрешно горене на марката. Той се казва EV6 и дава насоки за бъдещия стил на марката.

Kia EV6 е базиран на платформата E-GMP, разработена специално за превозни средства с електрическо задвижване в новия фирмен стил Opposites United ("Обединени противоположности"). Основното в тази идеология е играта на контрасти, които могат да бъдат открити в природата и в човешкия живот. Оформлението на лицевата част на модела в Kia наричат Digital Tiger Face ("Цифрова усмивка на тигъра"), което представлява еволюция на решетка, измислена за корейците още през миналото десетилетие от дизайнера Петер Шрайер.

Елементите от оптиката се активират последователно и така създават уникален "светлинен подпис". Въздухозаборник в долната част насочва потока под плоското дъно и визуално подчертава широчината на предната част на автомобила, където е поставено и новото лого на Kia.

Профилът на EV6 е вдъхновен от кросоувърите, категорични са неговите създатели. Дизайнът на електромобила е разработван съвместно от студиата в Южна Корея, Германия и САЩ, като особено внимание е обърнато на аеродинамиката, тъй като тя е много важна за пробега на колите на ток.

Платформата E-GMP, на която е изграден и Hyundai Ioniq 5, осигурява на Kia EV6 по-просторен салон в сравнение с електромобили, изградени на основата на машини с двигатели с вътрешно горене. На предния панел е поставен широк извит дисплей, в който са комбинирани показателите на приборите и на информационно-развлекателния комплекс. Предните седалки са обвити с изкуствена тъкан от преработена пластмаса и са разделени с масивна "двуетажна" конзола.

Още по-впечатляващи са техническите характеристики на новия модел. Най-мощната модификация на EV6 - GT се отличава с това, че

 

може да ускори от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди,

 

което не е по силите на повечето версии на Porsche Taycan, например.

Размерите на модела на Kia са дължина от 4680 мм, широчина - 1880 мм и височина от 1550 мм, като разстоянието между двете оси е 2900 мм. Това означава, че електромобилът е с по-малки размери от Sorento, като го превъзхожда единствено по разстоянието между двете оси, което е с 86 мм по-голямо. Голямото междуосие позволява просторен интериор и удобно товарно отделение, което побира до 520 литра багаж. Това пространство може да бъде разширено до 1300 литра при сгъване на задните седалки.

Основна роля в интериора играе 12-инчов цифров приборен панел и информационно-развлекателна система със същия размер на дисплея. Последната система разполага с технологията Kia Connect, която позволява безжични актуализации и услуги в реално време. В резултат на това собствениците могат да открият зарядни станции наблизо, да наблюдават състоянието на зареждане и да видят текущия си пробег, който могат да изминат.

В салона също така се вижда волан с две спици, футуристично разпределително устройство и дисплей с увеличена реалност. Моделът може да бъде оборудван и с аудиосистема Meridian с 14 високоговорителя, която има технология "Active Sound Design". Тя представлява изкуствен генератор на шум, който се адаптира към скоростта на автомобила.

В оборудването на модела са включени системи за подпомагане на водача, като Lane Follow Assist, Safe Exit Assist, Remote Smart Parking Assist и Highway Driving Assist 2. Последната съчетава адаптивен круиз контрол с функция за центриране на лентата, като същевременно дава възможност на шофьорите, за да сменя лентите с просто натискане на индикатора. Моделът разполага и с "релаксиращи седалки", които са леки и покрити с тъкани,

 

създадени от рециклирана пластмаса

 

Kia EV6 ще се предлага в различни конфигурации - със стандарти или големи батерии, както със задно предаване или задвижване на всички колела. Базовият вариант има мотор със 170 к.с. и 350 Нм, който е съчетан с батерия с капацитет 58 кВт/ч. Следва версия с 4х4, при която има още един електромотор, а мощността скача до 235 к.с. и 606 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,2 секунди.

Предлага се и вариант с батерия със 77,4 кВт/ч, при която мощността на двигателя вече е 228 к.с. и 350 Нм. Същият акумулатор, но с два електромотора и система 4х4, увеличава мощността на 325 к.с. и 606 Нм. Тук вече ускорение до 100 км/ч от място става за 5,2 секунди, а пробегът достига 510 км по комбинирания цикъл на WLTP.

На върха на гамата е версията EV6 GT, която се предлага изключително със задвижване на четирите колела и голямата батерия. Комбинираната мощност е 585 к.с. и 740 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч е за 3,5 секунди, както стана дума. Максималната скорост на EV6 GT е 260 км, но пробегът е 405 км. Тази версия разполага и с електронен диференциален софтуер с ограничено приплъзване, който осигурява динамични характеристики на каране и управление. Моделът разполага и с интелигентна рекуперативна спирачна система с шест различни нива на възстановяване.

EV6 има вграден контролен блок за зареждане, който позволява функция за претоварване на автомобила. Макар това да не звучи твърде вълнуващо, то ефективно превръща модела в гигантска батерия, която може да доставя енергия за други неща. Например EV6 може да захранва климатик и 55-инчов телевизор за повече от 24 часа по време на прекъсване на енергоснабдяването. Моделът може да се използва и за зареждане на друго електрическо превозно средство, като му дава достатъчно енергия, за да стигне до близката станция за зареждане.

Ключови думи:

KIA, автомобили

Още

Audi ще дебютира в рали "Дакар", при това с хибрид

30.07.2021

187
Новата Kia Sportage блести с технологии

23.07.2021

2773
Капани при покупката на кола на старо

23.07.2021

1643