Quantcast
Новият хибрид на Ford изминава 1000 км с едно зареждане | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Новият хибрид на Ford изминава 1000 км с едно зареждане

Кросоувърът Kuga Hybrid е снабден с голям брой нови технологии
2 450
 Ford

Ford продължава с разширяването на гамата си от електрифицирани модели, като включи в нея нова версия на кросоувъра Kuga. Хибридният вариант успява да направи пробег от 1000 км с едно зареждане на гориво, без да се нуждае от включване в елмрежа.

Батерията на Kuga Hybrid с капацитет 1,1 кВт/, се зарежда автоматично - както от 2,5-литровия бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, така и чрез регенеративно зареждане при движение или спиране - съхранената енергия захранва електромотора.

При това колата автоматично превключва между двата вида задвижване според сценария на шофиране.Това е първата версия в новия SUV на Ford, която комбинира електрифициран задвижващ механизъм с  усъвършенстваната технология за интелигентно задвижване на всички колела. В случая тази система е опция за модела, тоест тя се заплаща.

Вариантите както с предно задвижване, така и с 4х4 подобряват мощността на силовия агрегат до 190 к.с., използвайки симулирана функция за превключване на предавките за разделяне на мощността. За по-голяма ангажираност на водача технологията е проектирана да подражава на познатите превключвания на скоростите на автоматичната скоростна кутия.

Производството на Kuga Hybrid, един от 17-те електрифицирани автомобила на Ford, които ще бъдат представени за клиентите в Европа преди края на 2021 г., започва сега в завода във Валенсия. Усъвършенстваните литиево-йонни батерии също се сглобяват там, в нова инсталация, в която са инвестирани 24 млн. евро.

Новата гама на Ford Kuga от самото начало предвижда версия със самозаряден (пълен) хибрид на базата на бензинов агрегат и използва ефективни комбинации, за да увеличи максимално простора и практичността на SUV и подпомогне рафинираното управление.

С безшумен старт Kuga Hybrid потегля от място, използвайки само еленергия - много удобно при шофиране в града и в зони с непрекъснато тръгване и спиране. Пълнохибридният задвижващ механизъм поддържа чисто електрическо шофиране за кратки периоди, като същевременно елиминира безпокойството от необходимост от зареждане.

Способността да изминава 1000 км с един резервоар прави Kuga Hybrid убедителна алтернатива на дизеловите двигатели. При горивна ефективност от 5,4 л/100 км и вредни емисии (CO2) от 125 г/км общият пробег на колата е с над 30% по-голям от този на Kuga Plug-In Hybrid, който предлага по-голям чисто електрически обхват на шофиране до 56 км WLTP (72 км NEDC).

Без да е необходимо клиентите да използват външен източник на енергия за зареждане на батерията, Kuga Hybrid предлага алтернативен избор за тези, които желаят електрифициран автомобил, но имат ограничен достъп до решения за зареждане у дома или на работното си място, както и за шофьори, желаещи едновременно електрификация и интелигентно задвижване на всички колела.

Батерията използва система за охлаждане с течност, която елиминира нуждата от вентилатор и така намалява шума. Оптимизираното охлаждане също така позволява компактна конфигурация на акумулаторните клетки, спомагайки за запазване на просторния интериор на автомобила, включително пространството за главите на пътниците от предния ред, което е над 1 метър и до 1481 литра товарно пространство зад предните седалки.

В допълнение - системата за топлообмен на отработени газове спомага за по-бързото привеждане на двигателя до най-ефективната му работна температура, позволявайки да се превключи по-бързо на електрическо шофиране след студен старт и да се затопли кабината за комфорт на пътниците. Подобрената производителност на батерията също допринася за капацитет на теглене до 1600 кг (при варианта с предно задвижване).

Kuga Hybrid осигурява плавно линейно  ускорение, като автоматично превключва между чисто електрическа, хибридна и бензинова мощност, подкрепена от преработен контролер на мотор-генератор. Най-новото поколение трансмисия на Ford с разделена мощност е проектирано специално за работа с 2,5-литровия бензинов двигател - безпроблемно регулиране на съотношенията за оптимална производителност и горивна ефективност в редица условия на шофиране. Ускорението от 0 от 100 км/ч отнема 9,1 сек за варианта с предно задвижване.

Симулираната функция за превключване на предавките автоматично регулира оборотите на двигателя при промяна на скоростта на автомобила. Kuga Hybrid предлага като опция и система за задвижване на четирите колела, която измерва как колелата прилягат към пътната настилка и може да регулира подаването на въртящ момент между предната и задната ос. 

Стандартният модем FordPass Connect позволява на шофьорите да планират по-бързо пътуванията си чрез актуализации за навигационната система от трафика в реално време. Подложката за безжично зареждане на смартфона също е стандартна, а усъвършенстваните допълнителни функции включват информационно-развлекателна система за свързаност SYNC 3 на Ford с 8-инчов централен сензорен екран, както и аудиосистема B&O.

Наличните асистент-технологии за водача включват адаптивен круз контрол със старт-стоп, разпознаване на пътните знаци за ограничение на скоростта и придържане в центъра на лентата за безпроблемно движение по магистрала. Активният асистент за паркиране позволява напълно автоматизирани маневри с едно натискане на бутон.

Глобален дебют пък прави т.нар. асистент за засичане на приближаващ страничен трафик в кръстовище. Той може автоматично да задейства спирачките, за да предотврати сблъсък с МПС от паралелните  ленти, когато шофьорът прави маневра, пресичаща пътя на насрещно преминаващия трафик.

Ключови думи:

автомобили, Ford

Още

Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

609
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1000
Защо седанът е за предпочитане пред кросоувъра

03.09.2021

6760