facebook
twitter

Автомобили

Новият Subaru Forester стана хибрид

Силата на японския всъдеход отново е предимно извън пътищата
3 693
 Subaru

Масовата електрификация на автомобилите вече е световен тренд. В това се убедиха и в Subaru и вече гледат в тази посока. Доказателството е новият Forester e-Boxer. Буквата "е" в него означава, че популярният всъдеход е получил електромотор и батерия, които работят с класическия за японската марка двигател тип "Боксер".

Това е хибриден модел, в който основната роля се пада на добре познатия 2,0-литров бензинов атмосферен двигател с мощност 150 к.с. и въртящ момент 194 Nm, но той е сериозно доработен. От компанията твърдят, че над 80% от компонентите са напълно подменени. Допълнителният малък електромотор е вграден в трансмисията и заедно с компактната батерия с капацитет 13,5 кВт/ч, монтирана под пода на багажника, осигуряват около 40 км пробег само на ток. Общата мощност на задвижващата система е 167 к.с., въртящият момент - 261 Nm.

Шофьорът има на разположение три режима на движение - само на двигател с вътрешно горене, смесен и само на ток. Ако бъде избран последният, няма възможност за развиване на повече от 30 км/ч, но пък в градския трафик това може да бъде полезно. Благодарение на системата за рекуперация батерията се зарежда по време на движение и така изминатото само на ток разстояние се увеличава, макар и незначително.

Всъщност Forester e-Boxer е третият модел на Subaru, изграден на новата глобална платформа на японската марка. Благодарение на нея каросерията е с 40% по-устойчива, като същевременно е и по-лека. Допълнителните електрически компоненти - мотор и батерия, получават специална защита и дори при по-сериозен сблъсък на пътя ще запазят целостта си.

Като цяло всъдеходът не предлага впечатляваща динамика. Неговата сила не е в изпреварванията или пък на магистралите, въпреки че лесно поддържа необходимата скорост. От Subaru твърдят, че добавянето на електромотор позволява намаляване на разхода на гориво с около 11%, но и тук си личи слабостта на хибридите в извънградски условия. На дълъг път те си харчат, още повече че заради батерията и електромотора теглото им се увеличава. Да не говорим, че в Subaru продължават да залагат на CVT-трансмисия, която е една от най-големите недоразумения в автомобилната индустрия, но явно има хора, на които им харесва.

Извън пътя обаче Forester е в стихията си. Водачът има на разположение фирмената за Subaru симетрична система за задвижване на четирите колела с вектор на тягата, която разполага и с два всъдеходни режима - за сняг и киша или за дълбок сняг и кал. Минималният пътен просвет е 220 мм, което увеличава всъдеходните способности на модела.

В Subaru са си поставили и друга доста амбициозна цел - през 2030 г. техните модели да бъдат напълно безопасни и да няма смъртни случаи при инциденти с тях. Основната роля е поверена на комплекса от системи за безопасност EyeSight, който разчита на две камери, насочени напред. Те сканират пътя до 110 метра пред автомобила, като са свързани с адаптивния круз-контрол и със системата за аварийно спиране. Водачът може да разчита на асистент за поддържане на лентата на движение, както и на предупреждение за наличие на автомобил в слепите зони.

Сред новостите трябва да се отбележи и системата за наблюдение на водача. Тя работи с камера в салона, като следи дали шофьорът губи концентрация и съответно се нуждае от почивка. В същото време тя е "научена" да разпознава до 5 човека, които управляват автомобила, и запомня индивидуалните предпочитания на всеки от тях. Това включва настройки на положението на седалките и на огледалата, на климатика и на мултимедийната система. Просто влизате в автомобила и той се настройва за ваше удобство.

В оборудването на кросоувъра влизат мултимедийна система с 8-инчов дисплей, съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto, точка за достъп Wi-Fi, система за стартиране на двигателя от разстояние, електрическа врата на багажника, седем въздушни възглавници, система за автоматично спиране при движение на заден ход, адаптивни светлини, функция за автоматично управление на дългите светлини и др.

Всичко това, разбира се, не струва малко, но пък на фона на останалите всъдеходи на пазара хибридният Forester не изглежда толкова стряскащо. Базовият вариант с включена система EyeSight започва от 67 990 лв., а най-високото ниво на оборудване се предлага за малко под 81 000 лв.

Ключови думи:

Subaru, автомобили
Все още няма коментари

Още

Opel Mokka дебютира с електрическа версия

03.07.2020

637
Новата Honda Jazz идва в Европа само като хибрид

26.06.2020

2362 1
За автомобилите - с много стил, страст и с малко... кафе

23.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

356 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×