Quantcast
Още един спортен Mercedes стана електрически | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Още един спортен Mercedes стана електрически

AMG подразделението на германския производител показа втория си модел на ток
725
 Mercedes-Benz

Електрификацията в автомобилната индустрия е неизбежна. В тази посока поеха не само производителите, но и техните спортни подразделения. А едно от тях – Mercedes-AMG, представи втория си модел с изцяло електрическо задвижване, който представлява доработена версия на дебютиралия през миналата година Mercedes-Benz EQE, съобщава Automedia.bg.

Новите модификации са дори две - EQE 43 4Matic и EQE 53 4Matic+. И при двете се разчита на задвижване с по един двигател на всяка ос, което означава и система 4х4. При първия вариант мощността е 476 к.с., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,2 секунди, докато при втория двата мотора развиват съвместно мощност от 626 к.с., което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,4 секунди.

С това възможностите на спортния седан не се изчерпват. Ако клиентът избере и предлагания като опция пакет Dynamic Plus, той добавя функция за усилване на мощността, която доставя вече 687 к.с. Максималният въртящ момент също се увеличава – от 950 до 1001 Nm, като всичко това става само за 10 секунди.

При използване на режим Race Start и батерия с капацитет 90 кВт/ч ускорението от 0 до 100 км/ч е само за 3,2 секунди, а максималната скорост става 240 км/ч. В стандартния вариант скоростта на спортния седан, е 220 км/ч.

Инженерите от Афалтербах, където е централата на спортното подразделение на Mercedes-Benz, са направили и няколко промени по окачването в сравнение с обикновения EQE. Те са добавили системата AMG Ride Control+, благодарение на която носачите, връзките на окачването и стабилизаторите са оптимизирани за по-голяма твърдост. Носачът на задния мост е свързан с каросерията с по-твърд лагер и по-малки луфтове, което трябва да създава по-директно усещане. Адаптивните регулируеми амортисьори с два клапана за ограничаване на налягането са по-прецизни спрямо стандартния EQE.

Подобренията, работещи заедно с режимите на задвижване AMG Dynamic Select, позволяват на AMG EQE да стои с около 2,5 см по-ниско на пътя в сравнение със стандартния модел. Завиващата задна ос е част от основното оборудване, като тази система подобрява стабилността и улеснява управлението в трудни ситуации. В режим Slippery например мощността на двата електромотора на седана е ограничена по електронен път на 308 к.с.

Огромната производителност няма как да не се отрази отрицателно на пробега. От Mercedes посочват, че AMG EQE може да измине между 444 и 518 км с едно зареждане. За сравнение - стандартният седан има пробег от 659 км по цикъла WLTP. При използване на станция за бързо зареждане само за 15 минути се добавят 180 км.

Промените в дизайна на AMG EQE също оказват влияние на пробега, като в случая е намерен баланс между агресия и аеродинамика. Спортният седан е получил черен сплитер с  вентилационни отвори, черни долни странични панели, заден дифузьор, нови джанти и малък заден спойлер.

В салона се виждат типичните за AMG подобрения под формата на спортни седалки, нов волан с плоско дъно и тъмни повърхности с контрастни червени гарнитури. Големият дисплей - Hyperscreen, обхващащ цялата широчина, все още е опция, докато мултимедийната система UBX предлага специфичните за AMG функции.

Водачът има на разположение цял набор от изкуствени звуци, наречени AMG Sound Experience, които се променят, в зависимост от избрания режим на шофиране. Има дори специален звук, когато се използва при режим Race Start.

Ключови думи:

Mercedes, Mercedes-Benz, автомобили

Още

За нов автомобил в България се чака 6-9 месеца

07.08.2022

8832
Кола за над $300 000 ще връща Cadillac в играта

29.07.2022

730
Hyundai извади кола с рекордно ефективни батерии

22.07.2022

4942