Quantcast
Първият BMW X на ток вече е на пазара срещу минимум 137 500 лв. | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Първият BMW X на ток вече е на пазара срещу минимум 137 500 лв.

Кросоувърът iX3 е важна част от новата стратегия на баварската марка
872
 BMW

Първият електрически модел от семейството X на BMW вече е на пазара. Наречен е iX3 и играе основна роля в стратегията на баварския производител за електрификация на моделната гама.

BMW iX3 е и олицетворение на стратегическия подход Power of Choice, чрез който BMW Group взима под внимание изискванията на клиентите, както и условията за вредни емисии, които стават все по-строги по целия свят. Така кросоувърът BMW X3 се превръща в първия модел, който ще се предлага както с високоефективни бензинови и дизелови двигатели, така и с Plug-in (зареждаща се) хибридна система и с чисто ел. задвижване.

Моделът предлага впечатляваща комбинация между ефективност на електромотора, оптимизираната енергийна плътност на високоволтовата батерия и високата зарядна мощност. Напредъкът, постигнат от пускането на пазара на BMW i3, позволява чрез технологията BMW eDrive (от пето поколение, с интелигентно управление на ефективността) да се постигне увеличение на пробега. Така се избягва използването на прекалено големи батерии, които да се отразят негативно на теглото, динамиката на управлението и разхода на енергия.

При най-новите варианти на ел. двигателя, мощната управляваща електроника, технологията за зареждане и високоволтовата батерия е постигнат значителен напредък по отношение на характеристиките на мощността, разхода на ел. енергия и пробега. От 2021 г. разработените от BMW Group компоненти ще се използват и при бъдещите модели BMW iNEXT и BMW i4. 

Оптимизирането на ефективността и разгръщането на мощността се постига най-вече чрез нова задвижваща технология. Ел.двигателят, управляващата електроника и трансмисията за пръв път са разположени в централен корпус. Енергийната плътност на агрегата е повишена с 30% спрямо досегашните напълно електрически автомобили на BMW Group. КПД вече достига 93% срещу 40% при двигателите с вътрешно горене. 

Задвижващата система развива мощност 286 к.с. и максимален въртящ момент 400 Nm, който намалява по-малко при високи обороти за разлика от конвенционалните електромотори. BMW iX3 ускорява от 0 до 100 км/ч за 6.8 сек., т.е. той е на нивото на BMW X3 30i с конвенционално задвижване. Максималната скорост е електронно ограничена до 180 км/ч, а задвижването е към задната ос.

Значително е увеличен капацитетът на батерията спрямо размерите и теглото. За разлика от използваните досега акумулаторни клетки за напълно електрически автомобили енергийна плътност е увеличена с около 20%. С капацитет от 80 кВт/ч, от които реално се ползват 74 кВт/ч, BMW iX3 постига пробег от 460 км в тестовия цикъл WLTP и 520 км в цикъла NEDC. 

Батерията се отличава с плоска форма. Тя е монтирана ниско в дъното на автомобила и е интегрирана в гъвкавата автомобилна архитектура на Sports Activity Vehicle. Благодарение на това центърът на тежестта на BMW iX3 е със 7.5 см по-ниско спрямо вариантите с конвенционално задвижване, което дава преимущества в динамиката. 

Сред технологичните новости е и зареждащият блок. Освен захранването на 400-волтовата високоволтова батерия той поема и 12-волтовата бордова мрежа. При ползването на променлив ток е възможно както монофазно, така и трифазно зареждане с мощност до 11 кВт. При свързване към бързи зарядни станции с прав ток могат да бъдат постигнати зарядни мощности до 150 кВт. По този начин високоволтовата батерия на новото BMW iX3 може да бъде заредена до 80% от пълния си капацитет за 34 минути. Също така е възможно за увеличаване на пробега за 10 минути да бъде заредена електроенергия, нужна за изминаването на 100 км.

За пръв се предлага новоразработеният Flexible Fast Charger. Той включва кабел за зареждане, който чрез адаптери може да бъде ползван в домакински и индустриални контакти. 

Ефективността и комфортътът допълнително се подобряват и от дигиталните услуги на BMW Connected Charging. При планирането на маршрута функцията E-Route оптимизира и зареждането на батерията и в същото време предоставя полезна информация за наличност на зарядни станции, методи за заверяване или Points of Interest в околността.

BMW iX3 се предлага и със серийно адаптивно окачване, което включва амортисьори с електронно управление. Техните характеристики се адаптират към съответната пътна настилка и ситуацията на пътя. Опционалното адаптивно М окачване пък дава спортни характеристики на амортисьорите.

Кросоувърът има две нива на оборудване. Базово включва лаково покритие металик; 19-цолови джанти;  LED фарове; панорамен стъклен покрив и автоматичен капак на багажника; асистент за шофиране Professional, с контрол на скоростта с функция Stop & Go; асистент за завиване и водене в лентата, както и предупреждение при смяна и напускане на лентата; контрол на дистанцията при паркиране със сензори отпред и отзад; индикатор на налягането на въздуха в гумите; алармена система. Освен това - и спортен волан, пакет за съхранение, вътрешно осветление, седалка на водача с електрически регулировки и функция памет, както и автоматична климатична инсталация с топлинна помпа и 3-зоново управление, а също и функции за стационарно отопление и стационарна климатизация. 

Като опция се предлага пакет Impressive, включващ 20-цолови алуминиеви джанти с нов, аеродинамично оптимизиран дизайн и адаптивни LED фарове. Освен това: акустично остъкляване на предните странични прозорци, комфортен достъп, кожена тапицерия Vernasca и спортни седалки, включително лумбална опора на предните седалки.

В България цените на първия електрически кросоувър на BMW започват от 137 500 лв.

Ключови думи:

BMW, автомобили
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 2 000 000 км навъртяха автомобилите на НСО през 2020 г.

22.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1341 10
Dacia и Lada се обединиха

22.01.2021

9140 2
Какво ново в автомобилната индустрия през 2021 г?

15.01.2021

1014 2

Коментари

dembik

Тцъ. Нема си купа такъф.

Влез или се регистрирай за да коментираш