Quantcast
Subaru Outback съвсем заприлича на SUV | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Subaru Outback съвсем заприлича на SUV

Моделът е пораснал на размери и е получил увеличен пътен просвет
3 049
 Subaru

Първото поколение на Subaru Outback беше показано още през 1995 г. и тогава производителят го представи като "комби с повишен пътен просвет". През годините популярният модел претърпя редица промени, но запази този си стил. Сега на пазара излиза шестата му генерация, която обаче прилича повече на SUV модел, отколкото на семейно комби.

Това се отнася най-вече за версията на Outback за европейските потребители, която леко се отличава от модификациите за Япония и САЩ. Моделът е пораснал на размери, получил е огромен брой нови технологии, както и увеличен комфорт и клирънс (пътен просвет).

Дължината на новия Outback достига 4870 мм (с 50 мм повече от предшественика), като това се дължи на новата платформа SGP, използвана от Subaru. Според инженерите, проектирали модела, благодарение на нея автомобилът е по-устойчив на усукване и предлага подобрено управление и комфорт.

При дизайна няма съществени изненади. Той дебютира още при версията за американския пазар, представена миналата година. Всъщност стилът на модела се запазва, като той представлява еволюция на предишното поколение. Впечатление прави именно увеличеният до 213 мм пътен просвет, който гарантира по-добро представяне при движение по тежки терени.

Задвижването на всъдеходното комби е поверено на 2,5-литров боксеров атмосферен бензинов двигател с максимална мощност 169 к.с., достъпни в интервала от 5000 до 5800 об./мин. Максималният въртящ момент е 252 Nm, което се достигат при 4000 об./мин. Единственият (поне за момента) мотор на Outback е съчетан с вариаторна скоростна кутия Lineartronic, която вече вместо 7 има 8 "виртуални" предавки.

Както и досега, колата ще се предлага с фирмената 4х4 система Symmetrical AWD. Тя е активно подпомагана от технологията X-Mode с няколко пренастроени режима на движение - за сняг, черни пътища и кал, плюс специална настройка на двигателя за по-икономично или по-спортно шофиране.

В салона се акцентира на новата информационно-развлекателна система, която има 11,6-инчов екран и е разположена вертикално, както е при моделите на Tesla. Голяма част от физическите бутони са премахнати, а като цяло интериорът е добре освежен и с качествени материали. Багажникът вече е с по-широк отвор, а капакът му се е сдобил с нова автоматична система за отваряне, активираща се при доближаване на шофьора до колата.

Subaru Outback се предлага с най-новата версия на пакета технологии за асистиране и безопасност EyeSight, включващ функции като разпознаване на пътни знаци, аварийна спирачка, асистент за поддържане на лентата, адаптивни светлини и темпомат и др. Налична е и камера, разпознаваща лицето на водача и следяща за умора и разконцентриране.

 

 

Фирмата подготвя и спортно комби

Subaru обяви, че подготвя спортна версия на комбито си Levorg. Според информациите до момента моделът ще получи модернизирания "боксер" с обем 2,4 литра от новото поколение на Subaru WRX.

Всъщност в актуалната гама двигатели на Subaru няма други агрегати, които да се справят по-добре от 1,8-литровия "боксер" (CB18) с мощност 177 к.с. и 300 Nm въртящ момент. Този мотор се поставя на стандартния Levorg за японски пазар. Затова и единственият вариант е спортната версия на модела да получи доработения 2,4-литров мотор, чиято мощност ще бъде 272 к.с. При новия WRX STi същият този двигател ще развива над 400 коня.

В момента всички версии на Subaru Levorg разчитат на вариатор Lineartronic с ръчен режим и осем виртуални предавки. На теория обаче спортната модификация с 2,4-литров мотор може да се върне и към механичната скоростна кутия с 6 предавки. Това ще стане ясно след премиерите на двата модела - WRX и "напомпания" Levorg, които са насрочени за есента на тази година.

Ключови думи:

Subaru, автомобили

Още

MINI Counrtyman излезе в дизайнерска версия

23.09.2022

255
Ferrari пусна всъдеход за 390 000 евро

16.09.2022

894
Skoda представи електрическото си бъдеще

09.09.2022

1373