Quantcast
Създаден бе нов мегаконцерн за автомобили - Stellantis | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Създаден бе нов мегаконцерн за автомобили - Stellantis

Акционерите във Fiat Chrysler и Peugeot одобриха сливането
5 975

Акционерите на италиано-американския алианс Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френския PSA Peugeot Citroen гласуваха за пълното сливане на двата автомобилни производителя, което ще доведе до образуване на новия концерн Stellantis.

Компаниите проведоха отделни заседания под ръководствата на шефа на PSA Карлос Тавареш и на генералния директор на FCA - Джон Елкан. На тях беше обявено "най-важното обединяване на автомобилни брандове от САЩ, Франция и Италия, помогнали да се напише историята на автомобилната индустрия на тези държави".

По предварителни данни сделка по сливането ще бъде завършена през втората половина на януари, след което новата компания ще бъде регистрирана на фондовите борси в Ню Йорк и Италия, а също така и в Euronext. В съвета на директорите ще влязат 11 души - по 5 от FCA и PSA, както и още един.

Името Stellantis е образувано от латинската дума stello, което означава "осветен от звезди".

 

В новия алианс ще са 14 марки

 

от Франция, Италия, САЩ, Германия и Великобритания: Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall, DS, Fiat, Abarth, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep, Ram и SRT. Всички те ще продължат да използват фирмените си знаци и емблеми.

Сливането ще позволи на отделните компании значително да оптимизират разходите по разработка на бъдещи автомобили, като едновременно с това намалят разходите за производство. Прогнозите сочат, че новият алианс ще продава около 8.7 млн. коли годишно по цял свят, като по този показател ще отстъпва единствено на Volkswagen Group, Toyota Motor и Renault–Nissan–Mitsubishi.

Очаква се, че чистата печалба на Stellantis да бъде около $5 млрд. на година. Начело на концерна ще застане ръководителят на PSA - Карлос Тавареш, чийто екип ще има сложната задача да не позволи 14-те марки да се конкурират помежду си. А това означава не само промяна на стратегията, но и евентуална раздяла с някои от тях.

Анализатори на автомобилните пазари твърдят, че най-заплашени в момента са италианските Alfa Romeo и Lancia, както и американските Dodge и Chrysler. Продажбите на Alfa Romeo например продължават да спадат (през тази година те са едва 40 000), като големият проблем на легендарната италианска марка е малката гама предлагани модели. В нея сравнително нови са кросоувърът Stelvio и седанът Giulia, като към тях през тази година ще се присъедини и още един компактен SUV - Tonale.

Още по-лошо е положението на Lancia, която предлага само един автомобил съм момента - субкомпактният Ypsilon. При това той е достъпен само на италианския пазар, където все пак е на второ място по продажби с близо 30 000 бройки за 2020 г. Това обаче не е никак достатъчно, а слуховете за закриването на марката вървят от години, така че не е изключено те да станат факт след обединението.

Проблеми с гамата има и Chrysler, тъй като в нея влизат единствено остарелият седан 300 и минивановете Pacifica и Voyager. Търсенето на автомобили от този сегмент обаче намалява, което създава очаквания, че брандът съвсем скоро може да бъде изпратен в историята. Същото се отнася и за Dodge, който се раздели с повечето пикапи (те вече са продават под марката Ram) и остана само със супермощните седани Charger и Challenger, както и с пикапа Durango. Пазарът на седаните обаче се свива, а отгоре на това тези два модела имат двигатели, които скоро няма да отговарят на екологичните стандарти и това може да се окаже фатално за марката.

Останалите брандове от Stellantis 

 

може да са спокойни за бъдещето си,

 

но пък някои от тях ще претърпят сериозни промени. Това се отнася най-вече за Fiat, при който проблемът е подобен на този при Alfa Romeo. Легендарната марка на практика е добре представена само в сегмента на субкомпактните градски автомобили, където продава 500 и Panda. Възроденият Tipo се представя добре на някои пазари, но е сравнително евтин и не носи печалби. Кросоувърът 500X и миниванът 500L бяха търсени в началото, но вече не е така.

Вариантът пред Fiat е да навлезе масово в сегментите B и C, като използва платформите на PSA, но пък това означава конкуренция с моделите на Peugeot, Citroen и Opel. А едва ли някой в новото обединение би бил доволен от подобно развитие. На всичко отгоре Fiat напусна китайския пазар, а опитът с налагане на електрическия Fiat 500 в САЩ се оказа провал. Така че, за да оцелее и да си върне предишната слава, фирмата се нуждае от тотална промяна.

 

Промяна има и в България

Промени, свързани, макар и непряко, с дейността на новия алианс има и в България. Компанията "София Франс Ауто", която много години е вносител на Peugeot, поема всички операции на Citroen. От 1 януари фирмата вече е представител на всички брандове на групата PSA за българския пазар - Peugeot, Opel, Citroen и DS.

Досега, над 20 г., вносител на Citroen беше "Автомотор Корпорация". Фирмата ще продължи да продава автомобили на френската марка, но вече не като вносител, а като дилър. "Автомотор Корпорация" внася на българския пазар и коли на италианската марка DR. 

Събирането на всички брандове на PSA под една шапка е резултат на новата политика на френската група, която иска да наложи централизиран модел на управление в Европа. Още миналата година "София Франс Ауто" стана представител и на Opel за България, след като през 2017-а германският производител беше купен от PSA. Преди това Opel беше собственост на General Motors. 

Също през 2019 г. при "София Франс Ауто" премина и DS, представляван преди от "Автомотор Корпорация".

През тази година Citroen се готви да представи 4 нови модела в България, като основният от тях е C4. Другите са обновеният С3 Aircross, зареждащата се хибридна версия на C5 Aircross, както и лекотоварният Citroеn e-Jumpy.

Ключови думи:

Fiat, Peugeot, Alfa Romeo, Citroen, автомобили

Още

Dacia извади най-практичния си модел

17.09.2021

7925
Mercedes разкри електрическото си бъдеще

10.09.2021

710
Индустрията губи до 9 млн. автомобила заради дефицита на чипове

08.09.2021

1079