facebook
twitter

Автомобили

Volkswagen плаща €620 млн. компенсации на 200 000 клиенти

"Дизелгейт" вече струва на компанията повече от $30 млрд.
927
 ЕПА/БГНЕС

Компанията Volkswagen се съгласи да изплати компенсации и да уреди извън съда колективен иск, подаден от Федералния съюз за защита на потребителите (VZBV) от името на 260 000 клиенти. Постигната е договореност с 200 000 от тях, като германският производител ще преведе в тяхна полза общо 620 млн. евро.

Колективният иск на VZBV е най-големият в скандала с манипулираните дизелови двигатели, известен като "Дизелгейт", който избухна през есента на 2015 г. Всичките 260 000 клиенти, подали иска срещу Volkswagen, настояваха за обезщетения в общ размер на 830 млн. евро. Те обвиняват ръководството на компанията в укриване на истинските стойности на вредните емисии, отделяни от техните автомобили. В резултат на това цената на дизеловите коли на пазара втора ръка е паднала.

Обезщетението за всяко превозно средство ще варира между 1350 и 6250 евро. Изплащането на сумите пък ще става с помощта на специална електронна платформа. Тези, които не са съгласни, ще могат да подадат индивидуални искове, но в този случай делото ще се гледа чак през октомври 2020 г. Компенсации няма да могат да получат и клиенти на Volkswagen, които не са граждани на Германия, както и такива, които са купили своите автомобили след 31 декември 2015 г.

До момента манипулирането на данните за вредните емисии на дизеловите двигатели струва на Volkswagen повече от 30 млрд. долара. В тази сума влизат глобите, сумите за изплащане на съдебни искове и разходите по доработка на двигателите. В САЩ на практика всички собственици на коли на Volkswagen подписаха колективен иск срещу компанията, като сумата е $25 млрд. 

 

Намаляване на броя на моделите

Volkswagen смята да преразгледа гамата си и да съкрати броя на моделите в нея, съобщи шефът на отдела за разработки и изследвания на компанията Франк Уелш, но не пожела да посочи конкретни модели.

По информация на британското издание Autocar става дума за кросоувъри. В момента в гамата на Volkswagen има 14 различни SUV-модела, но според ръководството на компанията е напълно достатъчно те да бъдат не повече от 10.

Проблемът според Уелш е, че някои нови модели в този сегмент отнемат купувачи от по-старите, което води до изостряне на вътрешната конкуренция, но не и до увеличаване на продажбите. Съответно разходите по производството растат.

Франк Уелш допълни, че във Volkswagen ще се съсредоточат върху разработката и производството на успешните модели, но отново не влезе в конкретика. Към момента е ясно едно – съкращенията ще засегнат коли, разработени на платформата MQB. Вместо тях в гамата на марката ще се появят новите електрически Volkswagen ID.

Техническият шеф на компанията допълни, че VW ще продължи да залага дизелови агрегати и занапред, тъй като освен много ефективни те са и екологични. Това е доказано от тестове на големия всъдеход Touareg, оборудван с 4,0-литров V8 мотор. Изпитанията са проведени на 3 различни локации, като навсякъде са измервани нивата на азотен диоксид. Умишлено от компанията избраха три германски провинции – Долна Саксония, Баден-Вюртемберг и Бавария, тъй като те са на различна надморска височина, което също оказва влияние върху нивата на вредни емисии.

Резултатите от тестовете са впечатляващи, като и на трите места показателите са вписват в екологичната норма Евро-6, която за Евросъюза е NOx 80 мг/км. В Долна Саксония показателят е 10 мг/км, в Бавария - 13 мг/км, а в Баден-Вюртемберг 20 мг/км. Средните нива са 14 мг/км, което според Volkswagen показва, че дизеловият двигател заслужава втори живот.

От компанията допълват, че резултатите са постигнати благодарение на многостепенна система за обработка на отделяните газове. Главна роля в нея играе катализатор, който превръща вредните емисии в безвредна пара.

Припомняме, че Volkswagen Touareg V8 TDI разчита на 4,0-литров турбодизел с мощност 415 к.с. и максимален въртящ момент Nm, съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,9 секунди.

Все още няма коментари

Още

Land Rover сложи хибридно задвижване в два свои модела

18.09.2020

171
Продажбите на коли в България намаляха с над 1/3 заради вируса

17.09.2020

872 3
Volkswagen ударно разшири гамата на бестселъра си

11.09.2020

2539 1

Влез или се регистрирай за да коментираш