Quantcast
Защо автомобилните концерни не приеха споразумението от Глазгоу? | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Защо автомобилните концерни не приеха споразумението от Глазгоу?

Водещите производители не са готови да се откажат от двигателите с вътрешно горене и изтъкват различни причини
1 302
Един от аргументите срещу споразумението е, че все още няма изградена инфраструктура от зарядни станции за електромобили.

Най-големите автомобилни концерни не подкрепиха частта за ускоряване на прехода към превозни средства с нулеви вредни емисии от декларацията, приета на Конференцията за климата в Глазгоу (COP26). Документът, който предвижда отказ от производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2040 г., беше подписан от 6 водещи фирми, сред които GM, Ford, Volvo и Daimler, но двата най-големи производителя в света – Toyota и Volkswagen, така и не го направиха. Други от големите концерни също не се включиха.

От Toyota отдавна обявиха, че бързият пълен преход към електрически превозни средства е прибързано решение. Президентът на компанията Акио Тойода дори прогнозира, че Япония ще остане без електричество, ако всички автомобили в страната изведнъж минат на ток. Освен това според него в много страни подобен преход е невъзможен поради липса на необходимата инфраструктура. А преориентацията на автомобилните концерни към производството на електрически автомобили ще предизвика вълна от съкращения и безработица.

В Япония вече търсят алтернативи, като една от тях може да бъде задвижването с водород, което би предизвикало по-малко социални катаклизми, отколкото в случая с електрическите превозни средства. Сега в автомобилната индустрия в страната работят близо 6 млн души, а масовите съкращения са доста тежко решение от политическа гледна точка. Затова и Toyota предлага компромис - водородна технология.

Споразумението от Глазгоу не беше подкрепено не просто от Volkswagen Group, но и от държавната администрация на Германия. Говорител на Министерството на околната среда в страната заяви, че правителството няма да подпише, тъй като не е постигнало вътрешен консенсус по въпроса.

Новият концерн Stellantis (Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram Trucks и Vauxhall), както и Honda, Nissan, BMW и Hyundai, също не подкрепиха декларацията от Глазгоу. Те са предпазливи към споразумението, тъй като то ги ангажира със скъпа промяна в технологиите, но същевременно липсва подобен ангажимент от страна на правителствата - гаранция, че необходимата инфраструктура за поддръжка на електрически превозни средства ще бъде изградена.

Тази причина бе обявена в прав текст от един от шефовете в BMW. Според ръководителя на стратегията за устойчивост на баварския производител – Томас Бекер, компанията все още не е определила дата, след която ще спре да произвежда превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Защото все още „по-бедните“ държави не са се ангажирали с цели, които са обвързани със споразумението.

„Работата е свършена в Холандия и Норвегия, така че тези пазари ще бъдат изцяло електрически и ние ще продаваме на тях само електрически автомобили. Но днес няма как да решим, че сме сигурни, че хората в Италия, например, ще си свършат работата както трябва", коментира Бекер.

Според него това разминаване се дължи на липсата на „политическо лидерство“ от местните и националните правителства. „Тези момчета просто чакат, докато някой им изсипе пари, за да свършат работата. И те няма да го направят, а на нас няма кой да ни гарантира, че по-бедните страни ще си свършат работата“, допълни топмениджърът.

Бекер посочи, че преминаването на BMW към изцяло електрическо задвижване без необходимата инфраструктура просто ще подтикне клиентите да купуват употребявани превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които замърсяват повече от съвременните алтернативи.

„Никой няма да забрани всички съществуващи превозни средства, които средно в Европа са произведени преди 11 години. Така че за клиентите ни, например тези в Южна Италия, все пак е по-добре да се сдобият с едно добро конвенционално превозно средство, отколкото да карат стара кола“, каза още той.

Освен Германия към споразумението не се присъединиха най-големият автомобилен пазар – Китай, и САЩ - най-голямата икономика в света и вторият по големина автомобилен пазар. Техният отказ повдига допълнителни въпроси, въпреки че някои щати, като Калифорния и Ню Йорк, подкрепиха декларацията от Глазгоу.

Сред 30-те държави, които подкрепят пакта, са Канада, Индия, Нидерландия, Австрия, Дания, Норвегия и Чили. Според Великобритания, която също е зад инициативата, държави като Нова Зеландия и Полша предстои да се включат. Сред другите водещи компании и мегаполиси, които изразиха подкрепата си, са компанията за превози Uber и търговецът на храни Sainsbury's, южнокорейската столица Сеул и бразилският град Сао Пауло.

Още

MINI превръща своите класики в електромобили

28.01.2022

140
Не бързайте с покупката на кола на старо, защото ще поевтинеят

25.01.2022

3486
Европа завърши на минус продажбите на нови коли през 2021 г.

21.01.2022

519