Quantcast
Можем да спечелим битката за чиста кухня | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Можем да спечелим битката за чиста кухня

494
 Pixabay

Готвенето често е съпроводено с нежелани странични ефекти като загоряло дъно на тигана, упорити петна по печката и хладилника, неприятни миризми. Знаете ли, че утайката от кафе, солта и оцетът са отлични "препарати за почистване" в такива случаи?

Всяка домакиня знае, че ако супата изкипи, трябва да забърше веднага, защото после застиналите и вкоравени петна се почистват по-трудно. Ако все пак останат следи, силното търкане, особено с тел, може да нарани повърхността на котлона. Вместо това поръсете със сода за хляб, изчакайте малко и после забършете с влажна кърпа. А за да не мирише цялата къща на загоряло, поръсете плочата на печката със сол и оцет. 

Оцет може да използвате и за почистване на хладилника - като добавите малко вода, напоявате кърпата и минавате с нея всички повърхности вътре в хладилника. Не е нужно да търкате, петната и неприятните миризми просто изчезват. По същия начин може да лъснете и кутията за хляб. Стъклените и порцелановите съдове са загубили блясъка си? Третиране с коктейл от вода, оцет и утайка от кафе плюс изплакване връща перфектния им вид. Има и вариант на този домашен препарат - оцет и морска сол.  

Емайлираните съдове с времето потъмняват. Напълнете ги с хладка вода и сипете по една супена лъжица сол и оцет. След  24 часа изплакнете и ще видите любимите си тенджери да блестят като нови. Емайлът е крехък, чувствителен материал, затова ако съдът е силно нагрят, не сипвайте ледено студена вода и не чукайте по нагорещеното дъно с метална лъжица. Ако се появи пукнатина, вземете парченце маджун и го залепете от външната страна. После сложете съдинката на котлона и загрейте - маджунът се втвърдява и залепва пукнатината.

След готвенето ви остават купища мазни тигани и тенджери. Използвайте вместо веро горчица и изплакнете с гореща вода. Резултатът приятно ще ви изненада.  Ако има загорели дъна, посипете сол, изчакайте около час и изплакнете. Има и вариант Б за по-леки случаи - избършете дъното с вестник и изплакнете съда първо със студена, а после с гореща вода.

Решавате да извадите от шкафа позабравен порцеланов сервиз, но виждате, че е "помръкнал"? Малко лимонтузу върху мократа кърпа бързо връща блясъка.  

Трапезата е готова, но във въздуха мирише натрапчиво на готвено... Не ползвайте дезодорант или ароматизатор (влияе на вкуса на храната). Просто сложете стръкче навлажнен розмарин върху все още топлата плоча на печката. 

Още

Банките премахват срочните депозити. Какви са алтернативите?

18.06.2021

53935
Най-честите грешки при пране, които съсипват и уреда, и дрехите

28.05.2021

11726
Как да лъснем стъклените чаши