facebook
twitter

Консулт

Можем ли да си купим застраховка срещу коронавирус

Компании вече предлагат медицински пакети за пътуване в чужбина, покриващи и риска COVID-19
615
 Илияна Кирилова

Все още няма изработена специална застраховка по повод COVID-19 за пътуващи българи в чужбина, но туристическите полици, издавани от някои застрахователни компании, покриват медицински разходи и лечение при коронавирус.

Това обясниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Туроператори обявиха наскоро, че се подготвя COVID-застраховка, която ще започне да се продава след отпадането на карантината и отварянето на границите. 

"При пътуване в чужбина трябва внимателно да се проучи дали застраховката покрива риска за заболяване по време на пандемия", обясни директорът на "Армеец" Константин Велев. "Специална застраховка COVID-19 в настоящата ситуация от гледна точка на застрахователите като управление на риска не е най-добрият продукт. Аз лично не съветвам хората да търсят такава застраховка", каза още той.

Стандартните туристически застраховки от типа "помощ при пътуване" обикновено покриват разходи за медицински прегледи и изследвания, за хирургическа намеса, за лекарства, както и болничен престой. Всеки застраховател обаче предлага различни условия. При някои компании застраховката покрива лечението в чужбина и при заболяване от коронавирус. Други обаче изрично изключват не само COVID-19, но и всякакви епидемии от хипотезите за плащане на обезщетения. 

Стандартните застраховки "помощ при пътуване" не покриват разходите по карантиниране в чужбина. Не е изключено обаче някои застрахователи да променят условията си и да включат и това покритие, смята Велев.

Внимателно проверявайте покритите рискове по застраховката, която купувате, съветват от АБЗ. Обикновено при организирана екскурзия или ваканция в чужбина в туристическите пакети са включени и застраховките. 

Допреди пандемията всички туристически застраховки за страни в ЕС бяха без разлики в тарифите и покритията. От АБЗ обаче не изключват вероятността някои компании да вдигнат цените за някои държави, където заразата не е поставена под контрол. Със сигурност полиците за САЩ и Канада остават по-високи заради по-скъпите медицински услуги там. По-скъпи са застраховките и за Турция. 

Все още няма коментари

Още

3.1 млн. лв. са получили болниците за пациенти с Covid-19

13.08.2020

249
Кантарджиев: Смъртността от Covid-19 очаквано се увеличава

12.08.2020

2743 20
12 души починаха от COVID-19 у нас за второ поредно денонощие

12.08.2020

Обновена

4375 23

Влез или се регистрирай за да коментираш