Quantcast
Скъп или евтин климатик - какви са разликите? | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Скъп или евтин климатик - какви са разликите?

9 454
 Илияна Кирилова

На пазара има стотици модели климатици за дома на цени от 600 до над 5000 лв. Цената зависи от много фактори – мощност, енергийна ефективност, вложени материали и допълнителни екстри. Но дори цените на модели от един и същ клас, предназначени за сходен тип помещения, могат да варират в широки граници. По какво се различават?

 

Енергийната ефективност – най-важното за един климатик

Почти всички съвременни климатици на пазара са от типа инверторни или тяхната по-високотехнологична разновидност, хиперинверторни климатици. И двата варианта са многократно по-ефективни и икономични от старите конвенционални устройства. Инверторните климатици от най-ниския ценови клас (800-900 лв- за модел с мощност 12 000 BTU) обичайно достигат енергиен клас до A++ за охлаждане и A+ за отопление. Коефициентите на сезонна ефективност достигат до 4 за отопление и 6 за охлаждане. В същото време високите класове хиперинверторни климатици със същата мощност могат да достигнат клас A+++ и за отопление, и за охлаждане, и да имат коефициенти на сезонна ефективност над 5 за отопление и до 9 в режим охлаждане. А това означава, че разликата в консумираната енергия за поддържане на едно и също помещение може да достигне 30-40%.

 

Работа при екстремни температури

Базовите модели климатици работят ефективно при температури до -10 градуса (в режим отопление) и до около 40-43 градуса (в режим охлаждане). Ако живеете в район с мек климат и умерени температурни амплитуди през годината, почти всички климатици на пазара могат да се справят. Но ако се намирате в планински район, място със студен и влажен въздух и чести мъгли, задължително обърнете внимание до каква температура климатикът е ефективен. Могат да се намерят бюджетни модели, работещи добре при температури до -15 градуса, а най-високите класове хиперинверторни климатици предлагат икономично отопление и до -25 градуса.

 

Допълнителните екстри

Една климатична система трябва не просто да отоплява и да охлажда, а да се грижи за постоянния комфорт и здравословната среда в помещението. За целта изключително много помагат допълнителните системи за управление на въздушния поток, за пречистване на въздуха, за смарт управление. Моделите от по-висок клас автоматично разпознават присъствието на хора в стаята и насочват струята така, че да не духа директно в тях. Освен това организират циркулацията на въздуха така, че помещението да е равномерно затоплено по всички ъгли.

Въздушните филтри са част от всеки климатик, но отново климатиците от по-висок клас са оборудвани с повече и по-високотехнологични филтри и системи за пречистване и освежаване на въздуха. Някои от тях неутрализират фини прахови частици, алергени и други вредители.

Защита на дома при ниски градуси е функция, която вече е стандарт и за средния клас климатици, а може да бъде открита и в някои бюджетни модели. Дава възможност за поддържане на ниска температура от 8 или 10 градуса, когато отсъствате от дома си с цел да се предотврати замръзване на уредите и инсталациите. Полезно е за периодите, в които оставяте дома си необитаван.

Управлението на климатика от разстояние чрез wi-fi навлиза все по-широко в новите модели. Така,  докато сте още в офиса, може да зададете кога устройството да се пусне, за да е приятно топло, когато се приберете. Или пък да го изключите или намалите от дистанция, ако сте пропуснали да го направите, докато сте вкъщи. Алтернативата при по-евтините модели е седмичният таймер за нагласяне на часове на пускане и спиране - той също пести енергия, докато сте навън.

Ако търсите климатик за вила, ваканционен дом или друго място, където уредът няма да работи непрекъснато, можете да заложите и на по-бюджетен клас. Ако обаче ни е необходим уред, който ще се ползва ежедневно особено през отоплителния сезон, е добре да се спрете на поне среден клас инверторен климатик, който ще ви осигури надеждна работа и добра икономия на енергия. 

Още

Гражданин се жалва от шумен климатик на прокуратурата
Компенсациите за родители не влияят на другите помощи
Предварителният договор за продажба на имот трябва да е писмен