facebook
twitter

Консулт

Сметката за ток може да се разсрочи

Електрофирмите подсещат с есемеси за забавени плащания
217
 Илияна Кирилова

Депутатите и министрите не прегърнаха идеята да се забрани на доставчиците на ток да дърпат шалтера на неизрядни клиенти по време на извънредното положение. Само удължиха срока за плащане на битови сметки за ток - от 10 на 20 дни, а после и на 30 дни след издаване на фактурата.

Самите електродружества обаче са наясно, че е лудост да притискат и наказват абонатите си в усложнената ситуация. Затова и те ще прилагат тактиката на данъчните и на банките - ще разсрочват задължения. 

Ето какво обясниха от "ЧЕЗ Електро"  - доставчика на електроенергия за Западна България:

Потребителите, които са временно затруднени, могат да поискат изготвяне на индивидуален план за разсрочено плащане на сметките. Компанията оценява потреблението на клиента и възможностите му да погасява натрупаните задължения и двете страни съгласуват график. Щом има подписано споразумение, токът няма да се спира. Заявления за разсрочване се приемат в центровете за обслужване на клиенти. В извънредното положение работното им време с клиенти е от 09:00 ч. до 15:00 ч., поясняват от ЧЕЗ.  Заявка може да се направи и по  имейл - [email protected], а също и на тел. 0700 10 010. Клиентът все пак трябва да отиде до офис на дружеството -  за да подпише изготвения план за графика и размера на вноските по старите разсрочени сметки.

Сроковете за плащане на сметките са посочени във фактурите, а при забавяне клиентите получават подсещане с есемес. ЧЕЗ предлага девет начина за безкасово плащане на сметки за ток - по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, чрез интернет банкиране, през  системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg  и Транскарт, директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard. На разположение на клиентите са 6280 точки за плащане, вкл. каси на "Изипей", "Фастпей", "Български пощи", Банка "ДСК" и "УниКредит Булбанк".
 

Ключови думи:

ток, ЧЕЗ
Все още няма коментари

Още

Измамници канят по мейла изрядни абонати на ЕВН да си платят тока

10.08.2020

661
Съдът писа двойка на КЗК за сделката Еврохолд - ЧЕЗ

24.07.2020

2899 8
Буря остави без ток села около Ловеч

19.07.2020

478

Влез или се регистрирай за да коментираш