facebook
twitter

Консулт

Внимание, акриламид в чипса

732
 Pixabay

Обичате силно препечени филийки? Е, време е да намалите силата на тостера. Прекаленият "загар" е особен вреден при някои храни, защото се образува акриламид в опасни дози. Това се отнася за пържените картофи, за бисквитите, за хляба, за солетите. 

Акриламидът в храните се образува при реакция между аминокиселината аспаргин и нискомолекулни редуциращи захари при пържене и печене при над 120 градуса. Аспаргинът е градивна част на белтъците и се съдържа във всички храни, но в някои е в по-големи количества. Редуциращи захари са глюкозата, фруктозата и много други прости въглехидрати. Редуциращи захари има в редица храни с високо съдържание на скорбяла/нишесте - картофи, ръж, пшеница, ечемик и др. Пчелният мед също се състои от глюкоза и фруктоза.

В чипса и печените картофи се натрупва най-много акриламид. Ето как може да намалите нивото на опасното съединение около 2 до 5 пъти:
Не използвайте загнили и натъртени картофи. Изхвърляйте покълналите. Съхранявайте картофите при температура над 6 градуса, т.е. задължително извън хладилник. Накисвайте обелените картофите в хладка вода поне за 30 минути. Така отмивате разтворимите във вода редуциращи захари. Преди пърженето/печенето отделете и изхвърлете най-дребните и тънки резенчета, които бързо прегарят.
Затоплете предварително фритюрника или фурната. Така намалявате времето за температурна обработка.
При пържене на картофи температурата на маслото трябва да е 160-175 °C. Обирайте от мазнината в фритюрника останалите след пърженето дребни частици и прегорели трохи.

Гответе картофите до златистожълто. Покафеняването е знак за натрупване на опасния акриламид.  Същото се отнася и за препечената коричка на хляба.

Никога не добавяйте пчелен мед в храни, които ще претърпят температурна обработка.

 

Все още няма коментари

Още

Шест начина за инвестиране в злато

18.09.2020

136
Обезщетение може да се търси и при прекратяване без предизвестие
Как да почистим хладилника

11.09.2020

795 7

Влез или се регистрирай за да коментираш