Quantcast
Звънят ви от Сенегал и Уганда? Не вдигайте! | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Звънят ви от Сенегал и Уганда? Не вдигайте!

Нова вълна от телефонни измами, товарещи сметките със стотици левове, залива България
2 755

През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни телефони - търси ви непознат номер от държава с неизвестен код. Внимавайте особено с номера, започващи с +248 и +256  -  не вдигайте и не връщайте обаждането, защото сметката ви може да набъбне с 200-300 лв.

Между 5 и 11 юли България е била обект на хиляди позвънявания, като повикванията са били най-вече от номерата с кодове от Сейшелските острови и Уганда, но също и от Сенегал, Буркина Фасо и Кипър. При вдигане или връщане на обаждането на един такъв номер, който дори и да не е импулсен, цената на минута обикновено варира от около 7-8 лв., които се начисляват директно със самото отговаряне на позвъняването.

Целта на измамниците е да се закачат на телефона, като най-често жертвите са деца и пенсионери, които бързат да вдигнат, без да гледат откъде ги търсят.  Дори и да не получат отговор или връщане на обаждането, мошениците може да изпратят есемес, в който има линк. При кликване върху линка смартфонът попада в платен трафик и месечната сметка на собственика му ще порасне застрашително. 

През 2020 г. наши мобилни оператори са засекли тези измами с кодове от Мали, а в началото 2021 г. - от Малдивските острови. Мошениците търсят страни, в които властите реагират мудно и имат няколко месеца, преди да бъдат блокирани, коментират експерти.

И трите мобилни оператора у нас правят постоянен мониторинг за такъв вид обаждания, като имат специални софтуери, които да ги блокират. Въпреки това те съветват и абонатите си да внимават - да не отговарят и да не връщат обаждания на непознати номера със съмнителни кодове и да подават сигнали. 

Ключови думи:

телефонни измамници

Още

Звънят ви от Сенегал и Уганда? Не вдигайте

20.07.2021

5386
Осем са арестуваните в акция в град Левски и София

30.08.2019

Обновена

2535
Кога свидетел по наказателно дело може да откаже да даде показания