Quantcast
Чехия сменя трети здравен министър от началото на пандемията | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Чехия сменя трети здравен министър от началото на пандемията

207
Андрей Бабиш

Чехия сменя трети министър на здравеопазването от началото на пандемията. Страната е една от най-силно засегнатите от коронавируса в Европа.

Чешкият премиер Андрей Бабиш острани Ян Блатни от поста и назначи на негово място Петер Аренбергер, който ръководи пражката Университетска болница "Винохради".

Блатни сам съобщи за уволнението си и каза, че решението е било "политическо". Отстраняването му вероятно е свързано с факта, че той бе на различно мнение с чешкия премиер по въпроса за руската ваксина "Спутник V". Блатни настояваше да се изчака европейския регулатор да я одобри, преди да бъде използвана в Чехия.

Новият здравен министър Петер Аренбергер вече коментира, че е отворен за използването на руската ваксина.

Бабиш неведнъж е критикувал Блатни за подхода му за справяне с пандемията. Отстраненият здравен министър бе критикуван и от чешкия президент Милош Земан, който е съюзник на Бабиш и привърженик на използването на руската ваксина. Опозицията обави, че Блатни е изкупителна жертва за грешките на правителството на Бабиш. Тази година през октомври в Чехия предстоят парламентарни избори.

Блатни, който е детски хематолог, стана министър през октомври, замествайки епидемиолога Роман Примула, който беше уволнен, след като беше хванат да нарушава собствените си ограничения срещу Covid в затворен ресторант в Прага. Самият Примула беше назначен едва месец по-рано, след като предишният министър напусна поста по време на втората вълна от Covid-19.

Още

Здравният министър: Медиците ни вече имат колективен имунитет

04.04.2021

1045
Чехия затяга изискванията за пристигащите от България

29.03.2021

635
САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson

28.02.2021

Обновена

2025