Quantcast
Марешки: Има аптеки само за реекспорт и фалшиви рецепти | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Марешки: Има аптеки само за реекспорт и фалшиви рецепти

848
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Има аптеки, които съществуват само за реекспорт на лекарства, и такива, които изписват фалшиви рецепти, изплащани от здравната каса. Това обяви пред Нова тв лидерът на партия Воля Веселин Марешки, собственик на едноименната верига аптеки, по повод сигналите, че липсват редица медикаменти, основно свързани с лечението на COVID-19'

"Много аптеки, мога да твърдя, живеят само с фалшиво изписани рецепти, дори сами си пишат рецептите, но няма как да се проследи. Това е 100% печалба, здравната каса изплаща. Става дума за страшно много пари, някой източва тези пари. Примерно някой седи и пише само този месец рецепти за 100 000 лева, смятайте“, каза Марешки.

Според Марешки в здравеопазването има мафия, която има интерес от поддържането на хаос в системата. Няма да има и държавна верига бензиностанции, мафията няма да позволи, каза още депутатът.

През последната седмица всеки втори сигнал на платформата за липсващи лекарства е за нискомолекулярен хепарин, азитромицин и лекарства, свързани с лечението на Covid, посочи пред БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Причината според нея е ясна - презапасяване и недостатъчен внос, конкретно при един от доставчиците на нискомолекулярен хепарин. "От аптеките изчезват антибиотици, превърнали се в популярни и разпознаваеми. Същевременно са налични съдържащи същата съставка медикаменти. Подобен е примерът и с липсите на аспирин - има над 20 продукта, но се изчерпват само един или два от тях, защото са част от формални или неформални протоколи за лечение на Covid.

В подобни ситуации трябва да се търсят алтернативни, извънредни доставки, подчерта Маринкова. От Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства предлагат промяна в Закона за здравето, касаеща извънреден внос при епидемична обстановка.

От асоциацията заявиха, че всяка година 500 вида лекарства се деригистрират от българския пазар. "Евтини лекарства с устойчиво потребление изчезват от страната и превръщат българите в аптечни туристи. Много от тези медикаменти се дерегистрират от българския пазар, защото не издържат на големия ценови натиск и малкия пазар. Това не устройва вносителите", обясни Маринкова.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Караянчева директно обвини Радев, че води кампания срещу ГЕРБ

12.01.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

21605 200
Марешки предложи да се гласува в аптеки и бензиностанции
Забранява се износът на лекарства за COVID-19

18.12.2020

998 6

Коментари

Льо Клер

👌

Ако знае имената и не ги съобщи на Гешев, под някаква форма, трябва да носи наказателна отговорност1

Антей

 

Виждате ли, докъде сме я докарали ...

 

240 народни представители избрани от 3 682 151 гласували българи на последните избори в 2017 г. -

 

НЕ могат да премахнат няколко АНТИНАРОДНИ закона.

Защо не могат?

 

Егоизъм безграничен!

Няколко човека се тъпчат с иманета - злато, пари, коли, къщи, уискита, джакузита и т.н. ... за сметка на страданието на милиони.

Защо го правят тези "човеци"?

 

Заради не добро ДНК?

По констатацията на един стар идеалист демократ по душа, лекар ..

 

⚓️

mi6osp.

Във вашата детска  градина  не са  ви обяснили, че в днешна България  антинародните закони не се махат,  а само се добавят нови. 

Влез или се регистрирай за да коментираш