Quantcast
Огнище на COVID-19 избухна на кораб с филипинци в Бургас | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Огнище на COVID-19 избухна на кораб с филипинци в Бургас

Нито един от заболелите не е бил ваксиниран
Обновена
1 182
 архив бгнес

Епидемичен взрив от COVID-19 е избухнал на товарен кораб с филипински екипаж, акостирал на пристанище Бургас. Първият заболял е починал, 11 лица от 20-те души екипаж са с положителни проби, един от тях е в болница, съобщи здравното министерство.

Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и още същия ден морякът е хоспитализиран в УМБАЛ Бургас. На следващия ден са установени и останалите заразени. Издадени са предписания за изолация на екипажа на кораба за срок от 14 дни, но вчера един от тях се е влошил и е настанен в болница със затруднено дишане. Контактните лица от екипажа са без оплаквания.

Последното пристанище на кораба преди Бургас е ОАЕ, откъдето е отпътувал на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души. Той не се допуска до брега. Корабът по план трябва да отпътува от Бургас на 23 юли.

Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от COVID-19, уверяват от МЗ.

Малко по-късно през деня бившият здравен министър Костадин Ангелов съобщи, че нито един от заболелите на борда не е бил ваксиниран. Ангелов използва повода, за да призове хората да се имунизират.

От  УМБАЛ Бургас пък съобщиха, че приетият вчера моряк е с двустранна бронхопневмония. Липсват данни за придружаващи заболявания.

 

Ключови думи:

COVID-19, Бургас, кораб

Още

Краят на пандемията се видя и в България

25.09.2022

1898
Задържан е каналджията от катастрофата, погубила 2-ма полицаи в Бургас

20.09.2022

Обновена

1796
МВР стартира спецакции в квартали на Бургас и Русе

20.09.2022

Обновена

1274