Quantcast
US експерти препоръчаха трета доза ваксина само за хората над 65 г. | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

US експерти препоръчаха трета доза ваксина само за хората над 65 г.

920
 Илияна Кирилова

Експерти от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати (FDA) гласуваха единодушно да се препоръча поставянето на трета доза ваксина на "Пфайзер - Бионтех" срещу Covid-19 само за хора над 65-годишна възраст и за тези с тежки заболявания, предаде БНР.

Консултативният комитет на FDA препоръчва третата доза да бъде направена най-малко шест месеца след втората. 

Препоръката за трета доза само за възрастните е далеч по-различна от това, което компаниите и администрацията на Байдън очакват. Те поискаха одобрение за нова доза на всеки от 16 години нагоре, но много от членове на комисията заявяват, че още не могат да бъдат сигурни дали ползите надвишават рисковете за по-младите. Експерите смятат, че  до момента липсват стабилни данни за безопасност.

"Днес беше важна стъпка напред в предоставянето на по-добра защита на американците от COVID-19", заяви говорител на Белия дом Кевин Муньос в изявление. "Ние сме готови да предоставим третите дози на американците, след като процесът приключи в края на следващата седмица.”

Американската агенция по храните и лекарствата, която контролира коронавирусните ваксини посочва, че окончателното решение може да обхваща и хора от рискови професии като лекари, учители и други, но решението ще стане известно до няколко дни.

Ключови думи:

ваксина, трета доза, САЩ

Още

ЕС очаква за одобрение ваксината на Pfizer срещу Omicron

10.08.2022

Обновена

521
Скандалите около новите F-16 тепърва предстоят
Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8248