Quantcast
Ваксинираните граждани в Германия ще се ползват с привилегии | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Ваксинираните граждани в Германия ще се ползват с привилегии

Те ще могат да се срещат без ограничения в броя на участниците в събиранията
1 121
 ЕПА/БГНЕС

Долната камара на германския парламент отмени редица коронавирусни ограничения за хора, които са ваксинирани срещу новия коронавирус или са го преболедували, предаде ДПА, цитирана от bTV.

Новата мярка позволява на тези хора да се срещат без ограничения в броя на участниците в събиранията. Освен това те няма да бъдат броени при събирания с неваксинирани, тоест ще се гледа само броят на неваксинираните при проверка дали са спазени лимитите за брой участници.

В подкрепа на отмяната са гласували партиите от управляващата коалиция, както и Зелените и партия "Левите". Либералната Свободна демократична партия се е въздържала, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" е гласувала "против".

Ако мярката бъде приета и в горната камара утре, тя може да влезе в сила още този уикенд.

Гласуването идва в момент, когато броят на новозаразените в Германия бележи спад, а ваксинационната кампания напредва с добро темпо. Вчера новозаразените за последните 24 часа са били 18 034, което е спад от 19 процента на седмична база. Над 8 процента от германците вече са изцяло ваксинирани, а над 30 процента са получили поне една доза ваксина, като сега темпото на ваксиниране е над 1 милион инжекции на ден.

СТИМУЛ

В Сърбия първите 100 ваксинирани на опашка в търговски център в столицата Белград са получили купони за пазаруване като допълнителен стимул, съобщава "Евронюз", цитирана от БГНЕС.

През последите седмици темповете на ваксинация в Сърбия са се забавили на фона на широко разпространените теории на антиваксърите. Правителството обеща да заплати около 25 евро на всички, които се ваксинират до края на месец май.

До момента в Сърбия са ваксинирани около два милиона души, предимно с китайската ваксина Sinopharm, следват Pfizer/BioNTech, руската Sputnik V и AstraZeneca.

Още

Само 2 области у нас останаха без коронавирус

31.07.2021

1892
Най-известните гръцки острови се върнаха в червената зона

30.07.2021

Обновена

4628
Вариантът Делта вече доминира в България

30.07.2021

Обновена

725