Quantcast
250 руски комици написаха писмо до Путин | СЕГА
facebook
twitter

Култура

250 руски комици написаха писмо до Путин

С антивоенни призиви се включват учени, журналисти, актьори, културни дейци
628
Михаил Шац, Слава Комисаренко, Вера Котелникова, Идрак Мирзализаде, Александър Долгополов

Над 250 руски комици подписаха отворено писмо срещу войната в Украйна, адресирано до президента Путин и го публикуваха на страниците си в социалните мрежи.

Господин президент — пишат съвсем сериозно комиците. — Нашата работа буквално цели да накара хората да погледнат на проблемите си от различен ъгъл, да се смеят и да се радват. Но има неща и явления, които откъдето и да ги погледнем, предизвикват само страх, гняв, чувство на загуба и безпомощност. И едно от тези явления е войната“, казват комиците в призива си, за който съобщава руският тв канал Дождь.  

„Умират хора, разрушават се градове, паника и страх завладяват всички, които не могат да повлияят на ситуацията. Човек се е научил да говори, за да може да разговаря, преговаря и да се договаря“. 

Те призовават за спиране на военните действия в Украйна и за разрешаване на разногласията чрез преговори.

Под писмото са се подписали вече повече от 250 души, сред които Александър Долгополов, Идрак Мирзализаде, Слава Комисаренко, Михаил Шац, Артур Чапарян, Гарик Оганисян, Вера Котелникова, Денис Алиен, Александър Малая и др.

На 24 февруари Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“ с цел „демилитаризация и денацификация на Украйна“. Той обясни това с „тормоза и геноцида" на Киев срещу жителите на Донбас и възложи отговорността за евентуално кръвопролитие върху украинските власти.

Руски учени и журналисти, актьори, телевизионни водещи и културни дейци също настояват за спиране на войната.

„След като отприщи войната,

 

Русия се обрече на международна изолация, превърна се в страна-парий — пишат академици от РАН и научни журналисти. — Това означава, че ние, учените, вече няма да можем да си вършим нормално работата: в крайна сметка провеждането на научни изследвания е немислимо без пълно сътрудничество с колеги от други страни“.

Учените смятат, че изолацията на Русия от света означава по-нататъшна културна и технологична деградация на страната при пълно отсъствие на положителни перспективи. ... „С горчивина осъзнаваме, че страната ни, заедно с други републики от бившия СССР, които дадоха решителен принос за победата над нацизма, сега се превърна в инициатор на нова война на европейския континент“ пишат те и настояват за незабавно спиране на всички военни операции, насочени срещу Украйна… (в момента в сайта има повече от 4750 подписа).

 

Това е наш позор и срам, за който отговорност ще трябва да понесат и нашите деца и много млади и неродени руснаци, написаха в своето открито писмо писатели и режисьори и призоваваме всички граждани на Русия да кажат не на тази война. Те не вярват, че независима Украйна представлява заплаха за Русия или която и да е друга държава и на твърденията на Владимир Путин, че украинският народ е под властта на „нацисти“ и трябва да бъде „освободен“. Сред подписалите са добре познатите и у нас писатели Борис Акунин, Дмитрий Биков, Михаил Зигар, Дмитрий Глуховски, драматургът Иван Вирипаев, актрисата Чулпан Хаматова, режисьорите  Андрей Хржановски, Владимир Мирзоев и Иля Хржановски, и журналистът, носител на Нобелова награда Дмитрий Муратов.

 

Художници, куратори, архитекти, критици, изкуствоведи,

арт мениджъри, представители на изкуствата и културата на Руската федерация излязаха със същия призив за незабавно спиране на войната. Те изразяват абсолютната си солидарност с народа на Украйна и казваме категорично „Не на войната!” и настояват за „незабавно изтегляне на войските от територията на Украйна и провеждане на мирни преговори“, се казва в тяхното писмо.

Авторите на призива подчертават, „по-нататъшната ескалация на войната ще доведе до непоправими последици за дейците на изкуството и културата“.

 „Всичко направено в културата през последните 30 години, сега е атакувано: всички международни връзки ще бъдат прекъснати, партньорствата с други държави ще бъдат преустановени. Всичко това ще унищожи и без това крехката икономика на руската култура и значително ще намали нейното значение както за руското общество, така и за международната общност като цяло“.  Към момента под тези думи са се подписали повече от 1,8 хиляди души.

Още

Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

7262
Блинкен: САЩ не насърчават украински удари срещу Русия

07.12.2022

1342
Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

26838