Quantcast
37-ата "Аполония" води културата на открито | СЕГА
facebook
twitter

Култура

37-ата "Аполония" води културата на открито

Започва утре с десетки събития - музикални, театрални, филмови и литературни
318
 Снимка: Архив
P.I.F. ще свирят в памет на починалия от ковид техен фронтмен Димо Стоянов.

За 37-ма поредна година "Аполония" ще зарадва публиката в Созопол. Закъснялото море между 30 август и 6 септември може да бъде придружено с концерти, литературни премиери, театрални спектакли, изложби, майсторски класове и редица други събития. Заради пандемията, и това лято всички културни прояви ще се проведат на открито - в Амфитеатъра, Лятното кино и двора на Художествената галерия. Пълната програма на Аполония 2021 може да бъде открита на официалния сайт www.apollonia.bg, а билети се продават в мрежата на Eventim.

Откриването на 30 август ще бъде с концерт на "Софийски солисти", който през 2021-ва отбелязва своята 60-годишнина. Водени от диригента си Пламен Джуров, камерният ансамбъл ще се изяви със солист цигуларката Лия Петрова. Ще бъдат отбелязани и вековните юбилеи на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и на композитора Астор Пиацола. Людмил Ангелов, Сергей Редкин, Румен Цветков, Александър Сомов, Атанас Кръстев и новия виолончелов квартет "Ъндърграунд" са сред участниците в "Аполония" 2021, а Александрина Пендачанска ще направи за втори път майсторски клас по оперно пеене. Нейните възпитаници ще закрият камерната програма на 6 септември.

Още един майсторски клас има в програмата на фестивала - на писателя Георги Господинов, който ще учи почитателите си на творческо писане на 5 септември. Писателят ще представи и своята нова книга "В пукнатините на канона" - сборник с есета. 

Концерт в памет на покойния си вокалист и фронтмен Димо ще изнесе група P.I.F. заедно с Графа и Дичо (на 2 септември), а в музикалната програма на "Аполония" ще се включат също "Фондацията", Стефан Вълдобрев с "Обичайните заподозрени" и Поли Генова. 

Почитателите на българското кино ще могат да видят филмите "Голата истина за група Жигули" на режисьора Виктор Божинов, "Уроци по немски" на Павел Веснаков, селектирания за Кан "Февруари" на Камен Калев, "Късата клечка" с реж. Димитър Петков. Театралният афиш пък привлича с моноспектакъла на Валери Йорданов "Караконджул" по разказа на Николай Хайтов "Дервишово семе".

Освен есеистиката на Георги Господинов, сред книжните събития на Празниците на изкуствата в Созолол ще бъдат "Опашката" на Захари Карабашлиев, "Мисия Туран" на Алек Попов, "Чудна лятна нощ" на Яна Борисова, Absolvo te на получилия тази година Европейска награда за литература Георги Бърдаров и др.

Още

„Една испанска пиеса“ с два Аскеера повлича крак на „Аполония“

08.07.2022

116
ДНСК най-после откри нарушение на плаж „Смокините –север“

01.07.2021

4190
5 истории на Стефан Вълдобрев