Quantcast
"Бащата" е българското предложение за "Оскар" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Бащата" е българското предложение за "Оскар"

385
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Петър Вълчанов, Кристина Грозева и дъщеричката им на награждаването на "Бащата" в Карлови Вари.

"Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще представлява България в надпреварата за "Оскар" за чуждестранен филм догодина. Комисията по избор на българско предложение за Академичната награда към Националния филмов център бе председателствана от режисьора Милко Лазаров.

През лятото на 2019 г. "Бащата" спечели една от най-престижните награди в историята на българското кино - "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари. Показван е по кинофоруми в целия свят - Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др., продаден е за разпространение в над 10 държави. Сред колецията му с отличия е и голямата награда "Златна роза" 2019 за най-добър български игрален филм, а изпълнителите на главните роли Иван Бърнев и Иван Савов си поделиха наградата за най-добър актьор.

"Бащата" е финансиран от Националния филмов център и е създаден в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд Евроимаж и програма МЕДИА. Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на "Оскар"-ите, след „Слава“ през 2017 г.

Досега страната ни е отбелязвала значим успех на американски терен. Най-доброто постижение на български филм е попадането на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" в шортлиста с 9 филма през 2009 г., но и той не достигна до петте номинирани. Българинът Теодор Ушев бе номиниран за най-добра късометражна анимация със "Сляпата Вайша" през 2017 г., но се състезаваше за Канада. 

Според единодушното мнение на американската филмова критика тази година българска актриса - 24-годишната Мария Бакалова, има шанс да се пребори за номинация в категорията за поддържаща женска роля в "Борат 2: Следващият кинофилм". 

Впрочем Мария Бакалова изпълнява малка роля и в "Бащата". 

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са житейски и творчески тандем. Кристина Грозева е завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е работила като журналист в различни телевизии. По-късно завършва филмова и телевизионна режисура в класа на проф. Георги Дюлгеров в НАТФИЗ. Петър Вълчанов е възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Следвал е филмова и телевизионна режисура в класа на акад. Людмил Стайков в НАТФИЗ. 

Късометражният им филм "Скок" (2012) е номиниран за Европейските филмови награди през 2013 г. Тандемът стои зад пълнометражните филми "Урок" (2014), "Слава" (2016) - двата общо с над 80 награди от фестивали, "Бащата" (2019) и телевизионния сериал "„Островът на сините птици" (2019).

 

 

Все още няма коментари

Още

Актрисата Мария Бакалова получи поредна награда в САЩ

10.01.2021

Обновена

4119 26
Дъжд от награди засипа Мария Бакалова

23.12.2020

Обновена

8156 48
Мария Бакалова взе първата си награда за ролята в "Борат"

19.12.2020

4350 15

Влез или се регистрирай за да коментираш