Quantcast
"Бай Иван" и изконната нужда от простотия | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Бай Иван" и изконната нужда от простотия

Хората са готови да гледат чалга дори на кино
14 566

Трудно е да се изчисли колко от тези 28 645 души, които са отишли през изминалия уикенд да гледат "Бай Иван: Филмът" в 62 български киносалона, са антиваксъри или с фалшив сертификат; но фактът е, че са отишли. Със сигурност част от тях принадлежат и към групата, която се отнася свидливо към даването на 10-12 лева за билет: "Замунда" и "Филмисуб" са им на една ръка разстрояние.

В YouTube канала "Светът на Ванката", който лежи в основата на пълнометражния опус, впрочем има скеч със заглавие "Българската ваксина" - намекващ в изключително елементарния ключ на поредицата, че това е всъщност ракията. А успехът на 90-минутния филм не е неочакван: онлайн "Светът на Ванката" има 557 000 последователи (според прес съобщението за филма - "събскрайбъра", sic); а някои от клиповете събират дори и над 1 милион гледания. Една десета от тези хора да отидат да гледат Ванката и Спаска на голям екран - пак е залог за хит. Дори държавната информационна агенция БТА съобщи за успеха на филма, който е спечелил над 255 000 лв. от билети само от петък до неделя. За сравнение - американските кинохитове "Домът на Гучи" и "Дюн" имат съответно около 18 хиляди и 10 хиляди зрители в своя премиерен уикенд, а другото ново българско предложение - също тъй непретенциозният, но далеч не толкова просташки "Чичо Коледа" - малко над 3000 души. Другият голям български хит на годината - комедийният, но направен с несравнимо повече вкус  "Голата истина за група Жигули", има 17 826 зрители за първия си уикенд.

Както и в YouTube, главните роли се изпълняват от Димитър Кирязов и Силвия Йорданова, които са и автори на скечовете. Теоретично би могло да се предположи, че тези герои по анцузи и потници, които говорят на диалект, сипят вулгаризми и си крещят истерично един на друг, иронизират своите герои и почитатели - само че май последните не го забелязват. Или може би пък създателите си представят Ванката като един български Борат - но сатирата и социално-злободневното в техните смешки са далеч от неговите.

Разбира се, естетиката на "Светът на Ванката" не се е появила във вакуум - скечовете с Иван и Спаска не се различават принципно от тези в "Шоуто на Слави" или други уж забавни шоута по телевизията. Явно нуждата от чалга е неизтребима, независимо от медиума или политическото представителство.

"Комедия, която не се притеснява да става за смях", пише на афиша. Или: не е срамно да си прост, ако си сред свои. Както казваше един дългогодишен български премиер - "и аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме". Известна утеха е поне, че много от тийнейджърите, които висят денонощно в интернет и следят изкъсо българските влогъри (питах няколко), дори не са чували за "Светът на Ванката". Но други техни връстници пък са най-горещите му почитатели.

 

 

Още

Три български премиери се борят за публика

03.12.2021

546
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

4381
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

2085