Quantcast
Безплатни книги носят пазарен успех на писател... чак в Китай | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Безплатни книги носят пазарен успех на писател... чак в Китай

Детският автор Никола Райков следва „анархистичен” предприемачески модел
1 064
 Снимка: БНР
Никола Райков

Обикновено творците се врагове на безплатното съдържание в интернет, защото то им пречи да печелят. Не такъв е случаят с детския писател Никола Райков, който сам е качил всички свои книги на сайта си и в популярните портали. Свободното ползване не пречи да продава в натура, а сега той постигна още един пазарен успех – договор за разпространение в Китай. 

От 2013 г. досега Райков е издал 4 книги, чийто сюжет се развива според избор, предложен на самия читател (т.нар. приказки - игри). Най-известната - „Голямото приключение на малкото таласъмче”, е продадена в 12 000 бройки у нас. Другите три заглавия – общо в 16 000. Освен това Райков е автор и на две настолни игри, реализирани в 4000 екземпляра. Чисто технически игрите няма как да бъдат качени в интернет (в тях има зарове, монети...), затова единствено те не са предоставени изцяло за свободно теглене.

Писателят не използва книжарници, а продава чрез куриерските фирми директно от дома си. Преди няколко месеца писателят е имал примамлива финансова оферта от наше издателство, но отказва. „Директният контакт с хората ми помага да вземам най-добрите творчески и бизнес решения”, гласи мотивът му. Пък и издателството най-вероятно щеше да му забрани да качва свободно в мрежата.

Поведението на Райков е цяла философия: „Не всичко е пари! Би било жестоко, ако децата не можеха да се забавляват с моите книги, защото техните родители не могат да си ги позволят. Детските писатели не трябва да са алчни! Свободата е безценна”.

Резултатите от подхода му са любопитни в няколко аспекта. Оказва се, че свободно качените книги не пречат на пазарната реализация, когато носят добавена стойност (за подарък, за развитие на логическото мислене при децата в невиртуална среда и т.н.). Посредниците в контакта с публиката не са задължителни. А и целият този „анархистичен стил” не пречи на благосклонноста на журито, тъй като Райков е носител на награди, една от които е „Константин Константинов“ на Министерството на културата.

Част от неговия успешен модел е и договорът с Китай. Издателството Haitian Publishing House, което оперира в в икономическата зона на Шенджен, е откупило правата за цялото творчество на Райков. То ще реализира и аудио версии чрез окомплектоване на книгите с ISLI или QR код. „Това е не само огромен личен успех, но и пробив за българската литература“, казва писателят. Тя, очевидно, е успешна чрез все по-нестандартни форми.

Още

Китай подкрепи ЕС, а не Русия в конфликта с Украйна

23.09.2022

14559
Китай улеснява влизането на чужденци в страната

20.09.2022

281
Пекин си присвои индийска земя в Хималаите

19.09.2022

3583