Quantcast
Библиотекарите излизат на протест | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Библиотекарите излизат на протест

Сред исканията е увеличаване с 40% на субсидията за регионалните огнища на книжовността
171
Служителите на Столична библиотека ще протестират пред сградата на институцията на пл. „Славейков“ на 20 май от 14.00 до 15.00 ч.

Българските библиотекари излизат на протест на 20 май, в навечерието на най-българския празник. Поводът е неизпълнено от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша, казва се в съобщение на синдикалните организации на регионалните библиотеки към национална федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“. Допълнителното споразумение за това към браншовия колективен трудов договор е подписано още на 8 ноември 2021 г., но не е приведено в изпълнение.

Исканията на протестиращите включват увеличаване с 40 процента на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки (тоест на възнагражденията на служителите там).

„Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително – за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г“, съобщават организаторите на шествието. Освен това те ще настояват и за увеличаване на субсидираните бройки в регионалните библиотеки – от 1177 на 1200.

Със становище в подкрепа на справедливите искания на колегите си излязоха от Българската библиотечно-информационна асоциация. „Регионалните библиотеки са гръбнакът на мрежата на обществените библиотеки в страната, в тях работят 1177 библиотечни и други квалифицирани специалисти, те имат технически и помощен персонал. Без преувеличение можем да кажем, че именно тези специалисти поеха всички предизвикателства и извършиха много трансформации в своите библиотеки в COVID-19 среда и полагат много усилия за работа по смекчаване на вредните последици от огнището на COVID-19“, казва се в становището на Управителния съвет на организацията.

Благодарение на работата на тези специалисти в библиотеките бяха въведени нови политики в развитието на колекциите им – разшири се обхвата на дигитализираните документи, защото достъпът до цифрово съдържание в библиотеките се е увеличил два или три пъти в сравнение с цифрите отпреди COVID-19, напомнят от асоциацията.

Регионалните библиотеки са инкубаторът на нови дигитални услуги за гражданите – чатботове, библиомати, дистанционно извършвани справки, сканирани материали, ползване на краеведски електронни библиотеки и справочници, виртуални методически кабинети и други. Персоналът им положи неимоверни усилия да бъдат създадени пространства за творчество, сигурност и доверие, казва се още в становището.

Инициативността и усърдието на работещите в регионалните библиотеки са в основата на връщането на потребителите в тях след пандемията. Днес същите тези специалисти при кризата с войната в Украйна работят и с украинските бежанци.

„…Ние настояваме подходът към различните културни сектори да бъде еднакво справедлив. Библиотеките, музеите, архивите и галериите в международната теория и практика се определят като институции/организации за информация и документация, които събират, съхраняват и предоставят за обществено ползване и в полза на цялото общество културни ценности. Справедливо е когато се увеличи бюджетът на регионалните музеи и се прие постановление за увеличаване на заплатите на музейните специалисти, това да стане реалност и в библиотечния сектор“, настояват от ББИА за достойно заплащане на труда на библиотечните работници.

Още

От "Пирогов" протестираха срещу уволнението на директора му

28.06.2022

82
Пеевски и "Възраждане" протестираха заедно срещу кабинета

22.06.2022

Обновена

9768
Демонстрации надъхаха кабинета преди битката за оцеляването му

20.06.2022

Обновена

5852